Windows Phone 7, baas boven baas.

Door Qurius op woensdag 5 oktober 2011 20:27 - Reacties (38)
Categorie: Technologie en Hardware, Views: 7.595

Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog eens geblogd heb, so here goes.

Het is nu zo ongeveer een jaar geleden (shit, de tijd gaat snel) dat ik voor het eerst een Windows Phone 7 toestel in mijn handen kreeg. Dat was destijds slechts voor een korte periode, maar het heeft een erg diepe indruk op me achtergelaten.

Sindsdien ben ik er heilig van overtuigd dat Windows Phone 7 met voorsprong het beste mobiele platform is dat deze wereld ooit heeft gekend. Ondertussen is mijn mening alleen nog maar versterkt: Android heeft geen toekomst en iOS is gewoon oud.

Ik heb ondertussen haast alle OS'en degelijk kunnen testen en onder de loep kunnen nemen, zo heb ik een Xperia X1 gehad met Windows Mobile en momenteel zelfs met Android. Daarna heb ik een iPhone 3G gehad, tussendoor een Nokia E63 en momenteel heb ik een Samsung Omnia 7, met Windows Phone 7. Die toestellen ben ik eigenaar van (geweest), maar daarbuiten heb ik ook nog een tijdje met een Optimus 7 en een Optimus Speed X2 gewerkt.

Windows Phone 7 is eigenlijk een soort betaalbare, fantastische variant op iOS. iOS heeft (buiten zijn gigantische schare hipster-fanboys) altijd de kracht van de eenvoud gehad. Het was voor zijn tijd werkelijk de revolutie waar iedereen op aan het wachten was en dan niet alleen om zijn simpele doch uitgebreide OS, maar vooral vanwege een soort 'It just works'-credo, iets waar non-tweakers heel veel waarde aan hechten. iOS werkt gewoon, het werkt relatief vlot - afhankelijk van je toestel natuurlijk - en zonder scrupules: geen of weinig freezes en het hele Appstore systeem maakt het (de-)installeren van applicaties kinderlijk eenvoudig.
Een ander voordeel van iOS (en tevens het nummer 1 nadeel van Android) is de combinatie met hardware. Omdat er maar een aantal varianten in omloop zijn (3GS, 4, 4S), is het kinderlijk eenvoudig het systeem zoveel mogelijk te optimaliseren, waardoor je amper problemen hebt, de performance is haast altijd uitstekend. Het nadeel aan iOS, is dat het zo ondertussen wel wat rimpels begint te krijgen. Het design en de interface an sich zien er niet meer zo 'fresh' uit als het eens was.

Op die basis gaat Windows Phone 7 verder, alleen dan beter. Zo heb je de keuze uit een aantal modellen en ontwerpen en is er een variatie in opslagruimte en schermgrootte. Daarbij is de prijs natuurlijk een stuk lager, gezien er geen 300§ Apple-fee bovenop komt. Ondertussen ben je wel verzekerd van een bepaalde smoothness en stabiliteit, omdat haast alle toestellen dezelfde of een gelijkaardige chipset hebben.

http://img585.imageshack.us/img585/585/windowsphone7seriesthum.png


Ik ben een tweakert in hart en nieren, alleen merk ik gewoon dat de tijd van klooien met ROM's op smartphones voor mij is geweest. Ik wil geen halfgaar toestel meer waar ik thuis eerst een andere ROM op moet gooien voor het fatsoenlijk werkt. Ik wil gewoon een telefoon die doet wat er van 'em wordt verwacht, zonder gezeik met drivers en allerlei compatibility problemen. Android heeft mijns inziens gewoon maar weinig toekomst op de manier dat het momenteel bestaat.

Ten eerste merk je gewoon dat Android nog steeds is gemaakt voor-en-door techneuten. Android is uitgebreid, met een berg opties en mogelijkheden, die de gemiddelde mens nooit zal benutten. Ik zie gewoon regelmatig mensen van boven de 35 zonder IT-achtergrond prutsen met hun nieuwe smartphone. Ze hebben dan van Jaapie of Kees gehoord dat Android 'da shit' is, waarna ze bij de contractverlenging linea recta voor 'die HTC' gekozen hebben. Ten tweede lijdt Android al sinds het begin aan een enorme versnippering. Omdat er geen 'centraal gezag' is, moet je maar hopen op een update voor je toestel, anders krijg je situaties zoals bij de Optimus Speed 2X, waar een toestel zijn broodnodige update niet krijgt, omdat de fabrikant zijn geld al binnen heeft. Ten derde heb je het hele gezeik met compatibility, omdat iedere fabrikant weer andere processors, resoluties, camera's en weet-ik-veel-wat gebruikt, zijn er altijd weer ergens problemen met een deel Apps die niet fatsoenlijk willen werken etc. Als laatste probleem heb je natuurlijk de performance. Omdat Android ondertussen zoveel overhead heeft met zoveel versnippering, is men nu op een punt gekomen waar er steeds sterkere telefoons nodig zijn, enkel en alleen om geen 'lag' te hebben. Je hebt al een dual-core Android telefoon nodig om zeker te zijn van een minimum aan vertraging, maar zelfs dan zal het nooit 100% smooth lopen.
Dan heb je natuurlijk nog het probleem met de patenten, al heb ik me daar niet goed genoeg in verdiept, dus ik zal me daar ook niet over uitspreken, maar het is wel een dreiging die je ergens diep in je achterhoofd moet houden.

Dan is er nog Windows Phone 7. Windows Phone 7 biedt het beste van beide werelden. Ik moet zeggen, op het eerste zicht was ik erg sceptisch over de Metro-interface, maar toen ik er eenmaal mee was vetrokken wilde ik niets anders meer. Ik hoef geen customisatie, ik hoef ook geen speciale ROM's, ik wil gewoon iets dat altijd werkt.

http://img52.imageshack.us/img52/9819/omnia72.jpg


Een 1e Gen WP7 toestel met een 1Ghz CPU werkt ongelooflijk smooth en stabiel, terwijl een willekeurige 1Ghz Android telefoon altijd wel wat vertraging en lag heeft en nooit zo soepel zal werken. Ik heb mijn Omnia 7 nu zo'n maand en hij is nog niet ťťn keer blijven hangen of gecrashed.
Nog een voordeel van WP7 tegenover Android is het actieve gebruik van een GPU om de interface aan te drijven. Android gebruikt daar nog steeds voornamelijk zijn CPU voor, omdat er geen voorschriften over GPU's gemaakt kunnen worden.
Daarbij is het toestel ook niet trager geworden of zijn er problemen komen bovendrijven, er is gewoon niks aan het handje. Het werkt gewoon.

In vergelijking met de iPhone heb je natuurlijk het prijsvoordeel, da's een easy win, maar je hebt ook het voordeel van Zune. Akkoord, het is geen ideale 'vrije' situatie zoals in Android, maar Zune werkt al een heel stuk beter dan pakweg iTunes. Om eerlijk te zijn vind ik het zelfs fijn dat er zoiets als Zune is, je krijgt alle updates en overzichten mooi op een plek, in een programma dat overzichtelijk en eenvoudig is.

Windows Phone 7 is echt het smartphone OS waar iedereen nu al jaren op aan het wachten is. Voor een eerlijk prijs, pakweg 300§, krijg je een toestel dat ruim snel genoeg is voor hedendaagse applicaties en van alle moderne gemakken voorzien is, dat nog een geruime tijd onder ontwikkeling is (en dus nog steeds leuke nieuwigheden krijgt) en dat gewoon werkt. Het werkt gewoon.
De Appstore heeft misschien geen miljoenen nutteloze Apps, zoals vijfhonderd identieke flashlight-Apps, maar de meeste 'noodzakelijke' Apps, zoals WhatsApp, Shazam, etc zijn gewoon aanwezig.

De grote reden dat het OS nog niet doorgebroken is, is enerzijds omdat het tot nog toe nog steeds niet officiŽel in Nederland is geÔntroduceerd (alle toestellen uit de pricewatch zijn import) en anderzijds doordat er vůůr de laatste belangrijke update (Mango) geen ondersteuning was voor levensbelangrijke Apps als WhatsApp. Daarbij heb je natuurlijk ook nog het naam-probleem. Bij Windows denkt iedereen meteen aan Windows Mobile, een OS dat nu niet meteen de beste reputatie heeft. Al moet ik af-en-toe toch eens facepalmen als ik zie dat er zelfs tweakers zijn die het Windows Mobile 7 noemen.

Iedereen die op zoek is naar een fatsoenlijk, uitgebreid, functioneel, betrouwbaar, stabiel en vooral snel OS, maar geen zin heeft om 700 euro te betalen voor een iPhone of om tot midden in de nacht met Custom ROM's te zitten kloten, is bij Windows Phone 7 aan het juiste adres. Mark my words als ik zeg dat 2012 het jaar van Windows Phone 7 wordt.

Noem het propganda, maar Tim Cook, beat that!

Volgende: AMD, maakt uw comeback! 08-'11 AMD, maakt uw comeback!

Reacties


Door Tweakers user sebastius, woensdag 5 oktober 2011 20:32

Ik moet zeggen dat Windows Phone er tegenwoordig best gaaf uit zien (zo ben ik ook van Win8 gecharmeerd). Maar wat ik ontzettend fijn vind aan iOS is dat het naadloos samenwerkt met m'n iPad en m'n Mac. Wat ik op de Mac begin kan ik op de iPad afmaken, en andersom. Synchronisatie is perfect (was mijn grootste ergernis bij zo'n beetje elke Smartphone die ik had).

Door Tweakers user Gropah, woensdag 5 oktober 2011 20:39

Je hebt alle mobileOSsen dus ondertussen geprobeerd op telefoons die niet meer echt up2date zijn en de telefoon waar je W7 op heb staan wel... Beetje gaar, maar desalnietemin waardeer ik het toch dat de vergelijking wordt gemaakt.

Zit er zelf ook een beetje naar te kijken. Metro lijkt mij wel werken op een mobiel, maar niet op een PC (F*ck w8)... wacht alleen een beetje op de budget modellen omdat ik geen fortuin wil betalen voor een telefoon. Dat is het mij niet waard.

Door Tweakers user ZpAz, woensdag 5 oktober 2011 20:59

Waar blijft dit toestel http://www.blogcdn.com/ww...2/11x0211nokiaconcept.jpg :9~

[Reactie gewijzigd op woensdag 5 oktober 2011 21:08]


Door Tweakers user natasdiamon, woensdag 5 oktober 2011 21:17

Een 1e Gen WP7 toestel met een 1Ghz CPU werkt ongelooflijk smooth en stabiel, terwijl een willekeurige 1Ghz Android telefoon altijd wel wat vertraging en lag heeft en nooit zo soepel zal werken
oooh nee, een HTC Desire of soortgelijke telefoon doet vrijwel alles enorm vlot, vooral als je een effciciente ROM erop gooit!

Door Tweakers user ZpAz, woensdag 5 oktober 2011 21:30

natasdiamon schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 21:17:
[...]


oooh nee, een HTC Desire of soortgelijke telefoon doet vrijwel alles enorm vlot, vooral als je een effciciente ROM erop gooit!
Precies wat hij volgens zijn bericht niet meer wilde doen.

Door Tweakers user Adion, woensdag 5 oktober 2011 21:32

Ik heb zelf de HTC Desire S, die ook een 1Ghz single-core cpu heeft, en die gaat naar mijn gevoel gewoon vlot en doet wat je verwacht zonder ook maar iets te hoeven tweaken.

Wil je wel tweaken, dan kan dat perfect bij android, maar wil je dat niet dan doet het wat mij betreft ook gewoon wat je verwacht.

Door Tweakers user Pinata, woensdag 5 oktober 2011 21:37

natasdiamon schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 21:17:
[...]


oooh nee, een HTC Desire of soortgelijke telefoon doet vrijwel alles enorm vlot, vooral als je een effciciente ROM erop gooit!
Nee, bij bepaalde handelingen merk je gewoon lag. Dat heb je gewoon niet bij een iOS of WP7 toestel en heeft te maken met het ontbreken van GPU-versnelling. Dat je een alternatieve rom aanraad, geeft alleen aan dat de standaard roms lang niet volledig gebruik maken van het toestel.

Door Tweakers user thomasie, woensdag 5 oktober 2011 21:48

Ik heb redelijk wat ervaring met Android, op bijna alle niveaus (Hero, Desire, Galaxy S). En ja er is soms wat lag, op de hero de ganze tijd en op de galaxy bijna nooit. Maar als je dat geen deal breaker vind heb je wel een telefoon die VEEL meer functies heeft dan WP7 en IOS. Maar iedereen moet gewoon gebruiken wat hij fijn vindt, er is geen ideaal mobiel OS.
En ja, android heeft wat meer resources nodig, maar dat krijgt het nu ook, met die dual cores! :9

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, woensdag 5 oktober 2011 22:09

thomasie schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 21:48:
Ik heb redelijk wat ervaring met Android, op bijna alle niveaus (Hero, Desire, Galaxy S). En ja er is soms wat lag, op de hero de ganze tijd en op de galaxy bijna nooit. Maar als je dat geen deal breaker vind heb je wel een telefoon die VEEL meer functies heeft dan WP7 en IOS. Maar iedereen moet gewoon gebruiken wat hij fijn vindt, er is geen ideaal mobiel OS.
En ja, android heeft wat meer resources nodig, maar dat krijgt het nu ook, met die dual cores! :9
Noem eens welke "veel meer features" er op Android zijn die er niet op WP7 mango zijn?

Ik kan alles wat ik van een telefoon verwacht met mijn gehackte HD2 WP7. Is nooit traag, ook al is het model al 2 jaar geleden (of meer?) geintroduceerd. Leuk dat Android nu goed gaat werken met dualcores, maar dan kan je toch niet anders stellen dan dat android sub-optimaal functioneerd?

Door Tweakers user AMD1800, woensdag 5 oktober 2011 22:19

Alleen is het hebben van die blokjes als link naar bijvoorbeeld je contactenlijst wel van de jaren 80 van de vorige eeuw. Waarom hebben ze er niet alleen tekst neer gezet en de achtergrond zwart gehouden. Wat je dan met die foto's kunt doen is ze iets groter maken en dan de zijkant ervan weg laten faden. Een stuk mooier dan de zoveelste kleur... En sowieso, waarom niet een dynamische achtergrond voor die blokjes dan? Gewoon foto's van je contacten. We leven in 2011 toch.

Maar goed, ondanks het gezeik van me in de 1e alinea zal het ongetwijfeld wel een goed OS zijn en buiten dat specifieke kleurtje van die blokjes in de interface, ziet het er niet verkeerd uit. Bovendien is het ook weer eens wat anders dan de zoveelste kloon van iOS, om het zo maar te zeggen.

Door Tweakers user pluksje, woensdag 5 oktober 2011 22:52

Zeer leuk artikel om te lezen, ik heb nu ondertussen sinds januari een HTC Trophy 7, en ik ben er op alle gebieden zeer tevreden over, behalve batterijleven maar dat is in het algemeen maar rot
Toen ik mijn WP7 kocht had ik toch al zo'n 6 jaar thuis een Mac, had daarvoor Windows maar ik vond Windows met Vista totaal niet aantrekkelijk, daarom dat ik ben overgeschakeld naar Mac, maar met de jaren ben ik tot het besef gekomen dat die Mac's & iDevices best wel ok zijn voor een alternatief systeem maar enorm overgehyped zijn.
Ik had zo het gevoel "once you get a mac, you never -can- go back", je had wel voor alle programma's een alternatief, maar toch zijn er tal van apps die ontbreken, incl games, maar in het algemeen was software voor de Mac altijd enorm omslachtig, bepaalde hardware die totaal niet werkt, logicboard ipv een gewoon moederbord en NTFS en HFS was ook altijd leuk om data over te zetten.... Ja, je hebt natuurlijk wel Macdrive en een driver voor NTFS te lezen maar stabiel, snel was het zeker niet
Zeker toen ik mijn WP7 kocht en mijn data wou synchroniseren, man, dat was pure hel "Windows Phone Tool for Mac" heeft nooit stabiel gewerkt bij mij. Toen ik elke keer alle muziek moest exporteren uit iTunes (en bij 100+ liedjes werkte dat nooit), kopieren op stick, en terug importeren in Zune (met alle artwork weg) was voor mij de maat vol, ik heb mezelf een Windows pc geassembleerd en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Zou ik ooit nog iets kopen van Apple? Een iPad misschien omdat het wel handig is voor in de sofa, maar aan de andere kant kan ik identiek het zelfde met mijn WP7.
Een Macbook of iMac? Nee nooit meer.... achja ik vond dat ook; "wow het design" "het ziet er zo mooi uit", maar het is altijd het zelfde design, terwijl je voor pc's tienduizenden verschillende kasten hebt, en als er iets mis is dan kan je gewoon dat stukje hardware verwisselen, bij een mac is het Mac only..

Ik ga natuurlijk enorm offtopic met mijn Mac verhaal maar als ik mijn vrienden hoor "WOW IPHONE 5" cool, cool, cool, om er gewoon erbij te horen, pfft..
Apple is gewoon niet meer innovatief bezig sinds de eerste iPhone, ja dat was wel vet, maar multitasking, fm radio, bluetooth etc... zat al lang op mijn Sybian device... en altijd "we changed the world with this revolutionary overpriced devices", het is elk jaar het zelfde verhaal. Bij OSX zaten ze goed tot 10.5, alles daarvoor; Spotlight, TimeMachine, Expose was vooruitstrevend bij OS'en, maar daarna ging het echt bergaf, men stak gewoon bloatware in het OS en dan merkte je ook, gewoon de huidige software veranderen naar 64 bit en een nieuw likje verf, maar niks innovatief meer.
Sinds ik Windows 7 / WP7 gebruik heb ik niks anders dan lof over voor Microsoft, want dat bedrijf is pas innovatief bezig

Door Tweakers user LeVortex, woensdag 5 oktober 2011 23:31

AMD1800 dynamische plaatjes bij contacten zit er gewoon in net als bij muziek enzo. Apps kunnen dynamische content op hun tile plaatsen. Of snap ik je verkeerd.

Ik hoop op wel wat snellere hardware gewoon om laadtijden nog verder te verkorten. Ook omnai 7 hier. Ik hoopte voor een nokia te gaan, maar die komen niet met 4 inch toestel volgens mij en kleiner of groter wil ik eigenlijk niet.

Het zou leuk zijn als bing scout en voice hier beschikbaar zouden worden. Zit er alleen niet echt in.

(sent from my windows phone :P)

Door Tweakers user Barleone, woensdag 5 oktober 2011 23:39

Heel heel erg veel bedankjes voor deze blogpost! Ik zit zelf te wikken en wegen (met mijn HTC Touch :X ) en ik neig steeds meer naar een Phone. Met deze onderbouwing kan ik wat, en dan vooral het stukje over niet ROMmelen. ;)

Thanks mate! d:)b

Door Tweakers user damaster, donderdag 6 oktober 2011 07:56

Je heb Blackberry nog niet geprobeerd, daarna praten we verder ;-)

Door Tweakers user SeatRider, donderdag 6 oktober 2011 09:32

pluksje schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 22:52:
zat al lang op mijn Sybian device...
Sybian? Wie hier weet nog meer wat dat is? :Y)

Door Tweakers user br men, donderdag 6 oktober 2011 09:50

Ach, ik ben tevreden met mijn htc wildfire s.
Merk gek genoeg met een 600 mhz cpu niks geen lag.
Ach ja, ieder zijn eigen ding he.

Door Tweakers user TJHeuvel, donderdag 6 oktober 2011 10:00

Alhoewel ik erg tevreden ben met mijn Omnia 7, heb ik toch wel 1 klacht.

Het updaten van de telefoon is bij mij bugged, en volgens mij kan ik het niet zelf fixen. Als hij 't zelfs bij mango niet zou doen moet ik hem wel terugsturen, maar het is toch vervelend.

Door Tweakers user Staatslot, donderdag 6 oktober 2011 10:07

Ik besef me dat ik het risico loop onterecht te worden aangezien voor Apple fanboy, maar toch...

Je schrijft
Ik wil geen halfgaar toestel meer waar ik thuis eerst een andere ROM op moet gooien voor het fatsoenlijk werkt. Ik wil gewoon een telefoon die doet wat er van 'em wordt verwacht, zonder gezeik met drivers en allerlei compatibility problemen
je schrijft ook:
Het nadeel aan iOS, is dat het zo ondertussen wel wat rimpels begint te krijgen. Het design en de interface an sich zien er niet meer zo 'fresh' uit als het eens was.
Dat is toch op zn minst vreemd, je zegt eerst het criterium waarop je een oordeel baseert is het feit dat een toestel doet wat het moet zonder gezeik.. Apple heeft dat weten te bereiken, met een aantal verschillende toestellen, en toch vind je dat om een andere reden opeens niets? Je vergelijkt toch een beetje appels met peren op die manier?

Bovendien vergelijk je toestellen uit verschillende jaren met elkaar, iOS 3 != iOS 5, net als Windows mobile vroeger echt RUK was met tig vastlopers per dag (been there:)) en nu Windows Phone 7 wat naar ik mag aannemen toch wel beter is dan toen Windows Mobile?

Desalniettemin goed dat je je ervaringen post hoor, want het is wel leuk om te lezen al ga je naar mijn idee soms wel heel kort door de bocht.

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 oktober 2011 10:08]


Door Tweakers user 238498, donderdag 6 oktober 2011 11:43

* nossio zit nogal te klooien aan deze kant :)
Excuus

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 oktober 2011 11:46]


Door Tweakers user 238498, donderdag 6 oktober 2011 11:44

@ hierboven:
Lees even door voor de andere opmerkingen waar je apple ook onder kan zetten voor het antwoord:
[qoute] iedereen die op zoek is naar een fatsoenlijk, uitgebreid, functioneel, betrouwbaar, stabiel en vooral snel OS, maar geen zin heeft om 700 euro te betalen voor een iPhone of om tot midden in de nacht met Custom ROM's te zitten kloten, is bij Windows Phone 7 [/quote]
Prijs technisch telt de keuze dus ook mee.

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 oktober 2011 11:45]


Door Tweakers user sjun, donderdag 6 oktober 2011 12:02

Mooi betoog. Ik verwacht ook veel van Metro. Bijvoorbeeld dat het een beetje meekomt met IOS5.
:*)

Door Tweakers user melcon, donderdag 6 oktober 2011 12:03

SeatRider schreef op donderdag 06 oktober 2011 @ 09:32:
[...]

Sybian? Wie hier weet nog meer wat dat is? :Y)
Ik wist niet dat je daarmee kan bellen :P

Door Tweakers user 614, donderdag 6 oktober 2011 13:56

Ik kan me helemaal in je blog vinden. Leuk om te lezen.
Dat facepalmen is ook erg herkenbaar.

Door Tweakers user Gerjannn, donderdag 6 oktober 2011 14:45

Barleone schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 23:39:
Met deze onderbouwing kan ik wat, en dan vooral het stukje over niet ROMmelen. ;)
Custom Roms vind ik juist het grote voordeel van Android. Op een gegeven moment gaat iets vervelen, en dan heb je de mogelijkheid om iets nieuws, iets fris te proberen, zoals MIUI, dat haast een ander OS is.

Ik heb nog een vraagje: Bij Apple kan je muziek e.d. alleen via iTunes erop zetten. Is het bij WP7 ook zo? of hoef je niet persť Zune erop te hebben daarvoor? als het laatste het geval is, is dat een groot voordeel boven Apple.

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, donderdag 6 oktober 2011 15:33

Gerjannn schreef op donderdag 06 oktober 2011 @ 14:45:
[...]


Custom Roms vind ik juist het grote voordeel van Android. Op een gegeven moment gaat iets vervelen, en dan heb je de mogelijkheid om iets nieuws, iets fris te proberen, zoals MIUI, dat haast een ander OS is.

Ik heb nog een vraagje: Bij Apple kan je muziek e.d. alleen via iTunes erop zetten. Is het bij WP7 ook zo? of hoef je niet persť Zune erop te hebben daarvoor? als het laatste het geval is, is dat een groot voordeel boven Apple.
Standaard heb je Zune nodig. Met een simpele hack kan je het ook als USB device gebruiken en op die manier de muziek er op zetten.

Door Tweakers user AMD1800, donderdag 6 oktober 2011 15:47

LeVortex schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 23:31:
AMD1800 dynamische plaatjes bij contacten zit er gewoon in net als bij muziek enzo. Apps kunnen dynamische content op hun tile plaatsen. Of snap ik je verkeerd.

Ik hoop op wel wat snellere hardware gewoon om laadtijden nog verder te verkorten. Ook omnai 7 hier. Ik hoopte voor een nokia te gaan, maar die komen niet met 4 inch toestel volgens mij en kleiner of groter wil ik eigenlijk niet.

Het zou leuk zijn als bing scout en voice hier beschikbaar zouden worden. Zit er alleen niet echt in.

(sent from my windows phone :P)
Ik bedoelde eigenlijk meer dat in plaats van die blauw gekleurde blokjes. Maar goed. Misschien is dat ook wel niet zo handig. Ik zou sowieso eigenlijk gewoon die gekleurde blokjes zo ontzichtbaar maken, zodat je alleen nog de tekst ziet. Dat lijkt me er wel heel erg strak uitzien.

Door Tweakers user -DEVON-, donderdag 6 oktober 2011 17:28

Ik ben sinds gistermiddag een trotse bezitter van de HTC Radar. Zelf heb ik jaren Windows Mobile gebruikt, ik ben sinds Windows Mobile 2003 ingestapt en ook dit systeem heeft mij toen tevreden kunnen stellen.
Echter, de tijd haalde het OS in en Microsoft maakt nog 1x een grote aanpassing in de vorm van Windows Mobile 6.5.x en toen gingen ze zich helemaal richten op Windows Phone 7.

Ik heb bewust gewacht tot Windows Phone officiŽel in Nederland verkrijgbaar was omdat ik de meest optimale gebruikerservaring wou hebben. Ik gebruik mijn telefoon met een hele boel andere diensten zoals SkyDrive, Office 365, Facebook, Twitter, LinkedIn.

Dit werkt gewoon fantastisch. En ik weet nu al zeker dat dit een telefoon is die ik lang zal gebruiken met heel veel plezier!

Ik heb me zelfs met mijn hoge verwachtingen alsnog positief weten te verrassen.

Door Tweakers user Caelorum, vrijdag 7 oktober 2011 13:08

AMD1800 schreef op donderdag 06 oktober 2011 @ 15:47:
[...]
Ik bedoelde eigenlijk meer dat in plaats van die blauw gekleurde blokjes. Maar goed. Misschien is dat ook wel niet zo handig. Ik zou sowieso eigenlijk gewoon die gekleurde blokjes zo ontzichtbaar maken, zodat je alleen nog de tekst ziet. Dat lijkt me er wel heel erg strak uitzien.
De tekst is doorzichtig en de kleur in de blokjes juist niet. Overigens is dit een accentcolor die je zelf kan kiezen uit een set voorgedefinieerde kleurtjes. Als je een unlocked phone hebt met een registry editor dan kan je ook zelf kleuren toevoegen.
Weet dan wel dat als je de kleur match met de achtergrond dat je helemaal niks meer ziet :P
De achtergrond kan overigens alleen wit of zwart zijn.

Door Tweakers user dutch_warrior, vrijdag 7 oktober 2011 21:14

Ik moet ook zeggen dat binnen een Microsoft netwerk de Windows Phone 7 toestellen ook wel prima geschikt zijn voor zakelijk gebruik.

- De symbian nokia's worden er helaas niet beter op, qua accuduur en bouwkwaliteit is een E75 mij erg tegenvallen.
- Android phones blijven toch een beetje tweaker phones, het synchroniseren met outlook werkt ook niet altijd even vlekkeloos.
- De iPhone is gewoon duur en het feit dat je eigenlijk zonder itunes niet veel kan is binnen een windows omgeving ook niet altijd ideaal.

Het minpunt aan windows phone is wel dat het aanbod van toestellen een beetje beperkt is, echte zakelijke toestellen zijn er nog niet veel van. Ik hoop dat de nieuwe Nokia's goede bouwkwaliteit en een bruikbaar hardware toetsenbord kunnen bieden.

Door PE, zaterdag 8 oktober 2011 08:57

hmm, ik moet zeggen dat ik van nodo een beetje moe werdt, maar dat was vooral omdat ik de nieuwe functionaliteit van mango al had gezien en kende, en wat mij betreft zat er een wat te lange tijd tussen het teasen en de daadwerkelijke update, dat had ook wel een maand kunnen zijn.. Maar dat geeft verder niks want ben erg gelukkig met mango nu. Het OS leeft nu echt op naar zijn reputatie van "glance & go" je bent - als je wil -binnen 10 seconden op de hoogte van updates over het weer - social shizzle - email - sms - bellen zonder dat je daarvoor apps moet laden en kun je dus lekker snel bepalen of het nodig is om er 5 minuten mee te spenderen, of weer in je broekzak te doen I love it. hier beter gedaan dan iOS.

en voor alle twijfelaars: ik denk dat ik windows phone het beste zo uit kan leggen:

wp7 haalde me meer weg van men windows computer (alleen de dingen die ik niet goed op tel kon doen deed ik nog op de pc)
mac haalde me weer meer weg van men phone (gebruikte hem alleen voor sms en bellen (hallo smartphone))
met wp7 mango ben ik weer meer mijn telefoon gaan gebruiken voor de nodige dingen, ook als die mac aanstond (had ik dus voorheen totaal nie, dan was ik te lui om op te staan) nu is het meer locatie afhankelijk.

Ik denk dat ik het wel begrijp wat betreft android. Het is toch van de zotte dat er nu telefoons op de markt komen, die in potentie sneller zijn dan pc's van een paar jaar terug en af en toe nog steeds traag zijn (ik ben met men mango device vaak sneller met info dan mijn huisgenoten met android... en qua laggen weet ik het niet, maar als je dan al een android tel zou aanschaffen, zou ik toch echt gaan voor die "google" devices, al die "skins" ik wordt er nog net niet ziek van. wat dat betreft heeft google een goede keus gemaakt om nog steeds 1 standaard telefoon uit te brengen en niet bij de eerste echte "faal" de stekker uit het concept te trekken.

en wat betreft iOS 5 zag ik veel dingen die ook in mango bestaan. Terwijl mango toch echt nog steeds redelijk nieuw is. Maar misschien moet ik niet zeuren, want als er een telefoon is die ik op dit moment zou aanschaffen (mits ik geen 500 euro per maand hoef te betalen) toch echt die 4s is.. Want ik denk dat Siri echt geniaal is of tenminste kan zijn. denk er maar eens over na, geen gebitch meer met eindeloze menu's - screens hubs mapjes, of hoe je het ook wil noemen. gewoon vragen, en je krijgt een antwoord - het wordt voor je gedaan of wat dan ook. en natuurlijk zitten er bugs in, maar volgens mij is dit een hele sprong voorwaarts tov huidige "spraakbesturing" op mobiel.

Door Tweakers user Janssen, zaterdag 8 oktober 2011 13:25

SeatRider schreef op donderdag 06 oktober 2011 @ 09:32:
[...]

Sybian? Wie hier weet nog meer wat dat is? :Y)
LOL ik weet het :+

Door Tweakers user sys64738, zaterdag 8 oktober 2011 20:56

Mijn god. Hoeveel geld heb je gekregen van Microsoft om dit stuk te schrijven?

Ondanks dat je claimt ervaring te hebben met meerdere mobiele OSen, raken je argumenten kant nog wal. Momenteel is mijn primary telefoon een HTC Desire en die draait met zijn 1 GHz processor ongelooflijk smooth op de fabrieks rom (draai nu 2.3 maar ook 2.2 was super soepel). Ook de 600 MHz Wildfire waar ik wel eens mee speel is soepel als het maar kan. De Magic en de Hero wilde nog wel eens traag zijn maar dat was het Android 1.6 tijdperk.

Dat Android voor techneuten is, is ook echt een fabeltje. Mijn nicht en haar man hebben allebei een Android telefoon en redden zich er prima mee. Ook mijn schoonvader werkt er zonder problemen mee. En ze zijn allemaal geen computer experts (of ook maar iets in die buurt). Wat zou er dan zo moeilijk zijn aan Android? Apps installeren en verwijderen via de Market is kinderspel. Ja, je hebt heel veel Apps maar dat komt bij WP7 ook wel (hoop ik voor MS... een teken dat je platform in ieder geval aangeslagen is).

En dan het argument van die versnippering van Android (die je op het WP7 stukje voor het gemak weer tot variatie/keuze voordeel ombuigt) zal er voor WP7 ook komen. Microsoft maakt het OS (net als dat Google Android maakt) maar er zullen diverse fabrikanten toestellen gaan maken met diverse specs en hardware aan boord. Ook hier zullen de updates afhankelijk gaan worden van de fabrikanten en zit je met hetzelfde probleem. Of gaat MS zelf de updates regelen voor alle fabrikanten (inclusief tests en drivers)?

iOS is inderdaad alleen maar beschikbaar op te dure (maar wel zeer mooie) devices. Ik hou ook niet van de my-way-or-the-highway mentaliteit van Apple en ik haat iTunes maar die devices werken zeer goed, zijn super soepel (zelfs de iPhone 2G) en erg gebruiksvriendelijk (it indeed just works).

Wat ik in je verhaal terug zie is dat je alle andere OSen met onterechte argumenten ten dode probeert op te schrijven (waardoor WP7 als enige en best overblijft). Wat zijn nou de mooie features die er echt voor moeten zorgen dat WP7 zijn rijkelijk grote achterstand nog om zou kunnen buigen in winst? We zullen zien wat 2012 brengt maar mark my words: Android en iOS zijn dan nog springlevend en hebben nog steeds een straatlengte voorsprong op WP7.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 8 oktober 2011 21:12]


Door Tweakers user Domino, zondag 9 oktober 2011 10:00

sys64738 schreef op zaterdag 08 oktober 2011 @ 20:56:
Mijn god. Hoeveel geld heb je gekregen van Microsoft om dit stuk te schrijven?

Ondanks dat je claimt ervaring te hebben met meerdere mobiele OSen, raken je argumenten kant nog wal. Momenteel is mijn primary telefoon een HTC Desire en die draait met zijn 1 GHz processor ongelooflijk smooth op de fabrieks rom (draai nu 2.3 maar ook 2.2 was super soepel).
Hij heeft zeker wel een punt.

Ook ik heb ervaring met Android op allerlei mogelijke toestellen (GSM's en tablets, met als meest recente voorbeeld een Desire Z en een Asus Transformer op Android 3.2.1).

Ik merk op alle toestellen hier en daar wel vertragingen of processen die ineens hangen en afsluiten. Misschien dat ICS het verlossende antwoord wordt, maar tot die tijd...

haalt Android het gewoonweg niet bij de smoothness van WP7. Het haalt het niet bij het hele geÔntegreerde concept van WP7. En het haalt het niet bij de standaard meegeleverde services, zoals audio en visual search van bing en integratie van social media (facebook/Twitter/LinkedIn).

An sich heeft Android wel zijn plussen zoals veel en gratis software, maar momenteel zie ik WP7 als een beter OS (op een smartphone!).

iOS heb ik geen ervaring mee. Die laat ik buiten beschouwing.

Door Tweakers user MarcoC, zondag 9 oktober 2011 15:20

Ik ben het niet helemaal met je eens. Ik vind iTunes superrieur aan Zune. Zune vind ik niet echt overzichtelijk, je kan niet makkelijk zien welke content met je telefoon gesynchroniseerd is, en de backup/restore-functionaliteit van iTunes is echt geweldig en onovertroffen. iTunes is qua functionaliteit echt een geweldige tool om je iPhone mee te beheren, het enige probleem is alleen de uitvoering die wat traag en log is. Maar qua functionaliteit mag Zune de schoenen van iTunes niet poetsen.

[Reactie gewijzigd op zondag 9 oktober 2011 15:20]


Door Tweakers user svsoke, maandag 10 oktober 2011 01:31

AMD1800 schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 22:19:
Alleen is het hebben van die blokjes als link naar bijvoorbeeld je contactenlijst wel van de jaren 80 van de vorige eeuw. Waarom hebben ze er niet alleen tekst neer gezet en de achtergrond zwart gehouden. Wat je dan met die foto's kunt doen is ze iets groter maken en dan de zijkant ervan weg laten faden. Een stuk mooier dan de zoveelste kleur... En sowieso, waarom niet een dynamische achtergrond voor die blokjes dan? Gewoon foto's van je contacten. We leven in 2011 toch.

Maar goed, ondanks het gezeik van me in de 1e alinea zal het ongetwijfeld wel een goed OS zijn en buiten dat specifieke kleurtje van die blokjes in de interface, ziet het er niet verkeerd uit. Bovendien is het ook weer eens wat anders dan de zoveelste kloon van iOS, om het zo maar te zeggen.
Die "tiles" zijn ook dynamisch...Jij hebt er vast nog geen een in je handen gehad?

Door Tweakers user Caelorum, dinsdag 11 oktober 2011 16:01

sys64738 schreef op zaterdag 08 oktober 2011 @ 20:56:
En dan het argument van die versnippering van Android (die je op het WP7 stukje voor het gemak weer tot variatie/keuze voordeel ombuigt) zal er voor WP7 ook komen. Microsoft maakt het OS (net als dat Google Android maakt) maar er zullen diverse fabrikanten toestellen gaan maken met diverse specs en hardware aan boord. Ook hier zullen de updates afhankelijk gaan worden van de fabrikanten en zit je met hetzelfde probleem. Of gaat MS zelf de updates regelen voor alle fabrikanten (inclusief tests en drivers)?
Met de sidenote dat als een OEM een update tijdelijk wil blokkeren zij dit in overleg met Microsoft moeten doen, omdat alle updates via de servers van Microsoft lopen.
Microsoft heeft ook meermaals aangegeven dat OEMs en providers alleen om dringende redenen, dus instabiliteit, kunnen verzoeken om de updates te blokkeren.
Tot op heden is dit twee keer gebeurt met telefoons van Samsung en zover ik weet hebben binnen een maand alle WP7 toestellen de laatste update (Mango).

Daarnaast is een groot deel van wat de versnippering op Android mogelijk maakt dat de OEM aan het OS zelf kunnen lopen prutsen. Microsoft heeft bij WP7 erg duidelijke grenzen gesteld aan wat een OEM en een provider kan doen. In principe heeft een OEM meer mogelijkheden bij app ontwikkelen dan een gewone ontwikkelaar en kunnen OEMs firmware aandragen en daar houd het op.
Microsoft is heel goed in staat om de laatste updates aan het OS uit te rollen zonder dat hiervoor drivers moeten worden aangepast en zonder dat de OEM hier iets voor hoeft te doen.

Daarnaast hebben ze bij MS hele mooie testsuites en het zou me niet verbazen als ze alle updates op alle uitgebrachte telefoons testen. Zelfs met honderden verschillende telefoons is dat nog te doen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 oktober 2011 16:03]


Door D-mone, donderdag 13 oktober 2011 16:55

Wat betreft je opmerking o sr updaten zonder drivers van de OEM.
Das niet helemaal waar. Google maar eens op error 8018001e.
Deze foutmelding komt voor als je wilt updaten naar mango, maar je firmware is niet up to date...

Door Tweakers user Eagle Creek, maandag 17 oktober 2011 11:03

Ik zie echt een hoop potentieel, maar ook beperkingen.
Neem nu de review van dit nieuwste toestel:
reviews: HTC Radar en Titan met Windows Phone: size matters (de Titan)

Hoewel niet alle beperkingen aan Windows Phone zelf toe te schrijven zijn, zie ik toch wat nadelen.

- Groot scherm maar lage resolutie.
- 512 MB om te multitasken, maar dat kun je maar beperkt met WP.
- 16 GB, niet uitbreidbaar met een SD-kaart. Vol is vol.
- Zoekfunctie is niet -meer- app-gerelateerd maar komt altijd uit in BING.

En dan denk ik: dat soort dingen zijn jammer.. Het maakt volgens mij dat een deel van de potentiŽle kopers afhaakt.

WP houdt voorlopig wel mijn interesse :).

Reageren is niet meer mogelijk