AMD, maakt uw comeback!

Door Qurius op maandag 15 augustus 2011 01:02 - Reacties (24)
Categorie: Technologie en Hardware, Views: 4.203

Ik moet eerlijk bekennen dat ik altijd wel een zwak voor AMD heb gehad. Het kleine bedrijfje dat binnen, in een vriendelijk gebouw, aan een spannend project bezig is terwijl buiten de winter flink aan het huishouden is.
Het bedrijfje dat meer doet met ethiek dan enkel een storting op Giro 555.

Al vanaf mijn eerste AMD Athlon 64 3500+ "Venice" heb ik een speciaal plaatsje in mijn hart voor deze chipbouwer. De eerste die zijn tijd vooruit was door het grootschalig beschikbaar maken van 64-bit processors voor consumenten. De eerste met dual-core's én 6-core's voor consumenten. Waarschijnlijk ook de eerste met octo-core's in de winkelrekken. Ja, AMD heeft zijn eigen plek in het tuintje in mijn hart.
Om alleen maar te kijken naar de fantastische zet om ATI over te nemen, om er vervolgens een creatie als Llano mee uit te poepen. Geniaal, vindt u niet?
Vooruitstrevend qua ideeën, maar op een bepaalde manier altijd tegengehouden door zijn grootste concurrent, Intel, vaak op de meest smerige manieren.

http://i53.tinypic.com/35bz1fl.jpg


De meest bekende rotzooi van Intel is natuurlijk de grote antitrust-zaak uit 2010, waarin een aanklager in New York een miljardenclaim jegens Intel startte vanwege het jarenlang betalen van smeergeld aan meerdere partijen. In ruil voor de duku beloofden IBM, Dell, HP en talloze andere partijen, zoals de Media Markt, plechtig dat ze nooit of te nimmer AMD silicium in hun productlijn zouden stoppen. De zaak werd al snel opgepikt door Neeltje van de EU, die linea-recta een bezoekje aan het Duitse Intel kantoor bracht. Hierna zag het juristencorps bij Intel geen andere uitweg meer dan de recordboete van 1,06 miljard euro te betalen en een schikking van een luttele 1,25 miljard dollar met AMD te treffen. 'Collateral damage', zal Intel denken. 1,25 miljard is voor Intel een bedrag dat ze als bedrijfskosten wegschrijven ergens tussen het loon voor het poets-personeel en de steekpenning om te voorkomen dat het 12,5 miljard dollar zou worden.

Dan wordt er nog niet gesproken over de 10 miljoen die IBM heeft moeten betalen. Ongetwijfeld hebben Dell, HP en de rest van dat gespuis ook de portemonnee mogen trekken.

Uiteraard stopt het daar niet.
AMD is recentelijk uit de BAPCo-organisatie gestapt. De BAPCo-organisatie die achter de Sysmark 2012 benchmark zat is een consortium dat gevormd wordt door Intel, Dell, Microsoft en Lenovo. Voorheen sloten AMD en VIA nog keurig aan bij dat rijtje.
Sysmark was oorspronkelijk juist opgezet om een eerlijke en onafhankelijke benchmark te bieden aan de computerfabrikanten, zodat er eenvoudig gekozen zou kunnen worden tussen AMD en Intel. Helaas zijn de woorden 'eerlijk' en 'onafhankelijk' niet terug te vinden in Intel's woordenboek. In hun burgerlijk wetboek ook niet, trouwens.
De Sysmark-test zou normaliter bedoeld zijn om een realistische realworld simulatie te houden. Helaas geeft de benchmark al per definitie slechte resultaten als de processor een fout antwoord geeft op de vraag: "wie bent u?". Voordat u, lezer, begint te gissen naar het énige correcte antwoord, kan ik alvast een tipje van de sluier oplichten: 'AuthenticAMD' is geen correct antwoord, net als 'VIA NANO'. Enkel 'GenuineIntel' blijkt tot een eerlijk resultaat te leiden, een tot 47,4% sneller resultaat zelfs.
Daar komt dan nog bij dat de test geen zin had om geïntegreerde GPU performance te gaan meten, aangezien AMD op het punt stond zwaar in te gaan zetten met zijn Llano's.
Het gevolg is nogal duidelijk: zowel AMD als VIA laten rekest gaan en de zoveelste Intel-farce komt weer tot een einde.

http://www.softsailor.com/wp-content/uploads/2009/05/amd-vs-intel.jpg


AMD kwam als eerste met betaalbare 6-core CPU's voor de consument en speelde daarmee als eerste in op een trend die al tijden aan het opzetten is: het plafond van de über gigahertz single-core's komt langzaam maar zeker in zicht. Uiteraard waren ze ook de eerste met een dual-core voor consumenten in het gamma, al was dat geen onverdeeld succes.
In combinatie met de verregaande downsizing, zal het niet al te lang meer duren alvorens we een voorkeur zullen geven aan 1 gigahertz 24-core's (geen typfout) in plaats van de modelletjes die we nu hebben. Het enige probleem is de klaarblijkelijke moeilijkheid om multi-threaded te programmeren. Het is nu vooral afwachten tot er een Jebus opstaat die meer Java, TurboPascal en C++ in zijn bloed heeft dan een doorsnee Rus wodka. Dat kan dus nog wel even duren.

Juist vanwege die niet-aflatende moed om Intel het vuur aan de schenen te leggen, door innovatie en gewoonweg keiharde concurrentie, heeft AMD mijn respect dubbel en dwars verdiend.

Nu de aanzwellende onthulling van AMD's nieuwe Bulldozer met rasse schreden nadert begin ik weer enthousiast te worden, ook al vermoedt haast iedereen al een tijdje dat Bulldozer niet de revolutie is waar men op heeft zitten wachten.
We mogen nooit uitgaan van lekken, maar de geschiedenis leert ons dat lekken kort voor de lancering meestal een goede indicatie kunnen geven van wat we mogen verwachten. In een aantal lekken presteert het AMD topmodel telkens ongeveer gelijk aan Intel's huidige topmodel. Het is dan ook mogelijk om aan te nemen dat de uiteindelijke performance daar maximaal 15% boven zal kunnen komen of 15% onder. Nooit eerder zijn er lekken geweest waarvan de resultaten werden verdubbeld of gehalveerd door het uiteindelijke retail-exemplaar.

Toch houden we de moed erin, iedereen wilt namelijk wél een SandyBridge-killer zien. Zoals iedereen ook Sauber de F1-beker wilt zien pakken en Rus of Malisse Roland Garros wilt zien winnen, dat is nu eenmaal een soort inherente drang naar sensatie die we allemaal wel iets-of-wat in ons hebben. David tegen Goliath.

http://techiser.com/wp-content/uploads/2011/06/AMD-Bulldozer-Zambezi-FX.jpg

Volgende: Windows Phone 7, baas boven baas. 10-'11 Windows Phone 7, baas boven baas.
Volgende: Achievements, iedereen een winnaar 07-'11 Achievements, iedereen een winnaar

Reacties


Door Tweakers user Hahn, maandag 15 augustus 2011 01:07

Qua processors kan AMD al tijdje geen potten breken, maar ik vind het wel leuk om te zien dat AMD het qua videokaarten toch best goed doet. Ik heb zowel een AMD-cpu als een ATi-videokaart en m'n aankomende videokaart gaat ook een AMD'er worden, maar als ik nu een nieuwe processor zou kopen zou het wel een i5 worden denk ik.

Door Tweakers user Hoite, maandag 15 augustus 2011 01:33

Ik ben het hier gewoon 100% mee eens, same feeling.

Door Tweakers user krvabo, maandag 15 augustus 2011 01:33

Ik koop de processor die het meeste waar voor mijn geld geeft, ongeacht de maker. Ik heb een amd proc gehad, maar het merendeel is altijd intel geweest. Ze zijn goedkoper (prijs/kwaliteit), zuiniger en worden minder warm.

Hoewel ik natuurlijk hoop dat AMD eens een keer met een goede processor uitkomt, wat imho al zeer lange tijd niet meer is gebeurd, blijf ik lekker intel kopen.

Door inyourface, maandag 15 augustus 2011 01:46

AMD Canadees? De laatste keer dat ik checkte zaten ze toch echt in Sunnyvale, California wat in de USA ligt.

Door Tweakers user Qurius, maandag 15 augustus 2011 02:02

inyourface schreef op maandag 15 augustus 2011 @ 01:46:
AMD Canadees? De laatste keer dat ik checkte zaten ze toch echt in Sunnyvale, California wat in de USA ligt.
Je hebt 100% gelijk, ik was in de war met ATI :). Edited.

ATI Technologies Inc. was a semiconductor technology corporation based in Markham, Ontario, Canada

Advanced Micro Devices, Inc. (NYSE: AMD) or AMD is an American multinational semiconductor company based in Sunnyvale, California

[Reactie gewijzigd op maandag 15 augustus 2011 02:02]


Door Tweakers user Magnetra, maandag 15 augustus 2011 02:03

Ik mag ook graag gebruik maken van AMD-hardware. Intel is te duur en het performanceverschil is voor mij nooit echt van groot belang geweest. Ook de videokaarten zijn fijn.

Er is dan wel weer één vlak waar Intel toch goed in is, en dat zijn hun (draadloze/bedrade) netwerkkaarten (vooral de PRO/1000 serie). Geen enkel merk komt daar goed in de buurt, zowel qua stabiliteit als driverbeschikbaarheid.

Voor mij is het dus om het even :)

[Reactie gewijzigd op maandag 15 augustus 2011 02:04]


Door Tweakers user Theadalus, maandag 15 augustus 2011 04:32

Ik weet het niet... opzich heb ik niks tegen AMD, maar ze winnen ook geen sympathie door de underdog uit te hangen.
Ik heb wel een tijdje een Athlon 64 (3700+ Clawhammer) gehad, maar ben daarna weer overgestapt naar Intel. Naar mijn mening heeft AMD vanaf de Core 2 Duo geen passend antwoord meer gehad op Intel.

Nu kan AMD wel de eerste hexa-cores voor consumenten op de markt zetten, maar als deze qua prestaties niet eens kan tippen aan een "oudere" Intel quad-core (1e gen. Core i7), dan krijg ik een beetje mijn twijfels over de capaciteiten van AMD.

Met de Llano wordt (wederom naar mijn mening) de plank ook misgeslagen; AMD heeft bij deze APU teveel de nadruk gelegd op de grafische prestaties, die wel een stuk beter zijn dan van de Intel Sandy Bridge, maar de CPU-prestaties zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Terwijl de grafische prestaties eigenlijk maar een bijzaak is; IGP is bedacht voor PC's waar je geen grafische pracht nodig hebt (servers, HTPC, veredelde typemachines e.d.), voor echte grafische prestaties gebruik je een dedicated VGA-kaart.

Ik zie AMD meer als speler op de low-budget markt, voor mensen die een "leuke" pc willen voor weinig geld en totaal geen interesse hebben voor de hardware.

[Reactie gewijzigd op maandag 15 augustus 2011 06:49]


Door Tweakers user i-chat, maandag 15 augustus 2011 08:52

voor mensen die een "leuke" pc willen voor weinig geld en totaal geen interesse hebben voor de hardware.

ik heb wel degelijk intresse in de hardware, maar als je een pc voor laten we zeggen 400 euro moet bouwen, dan ga je je geld niet verspillen aan een core i7 ... de i5 maar vooral de i3 zijn echter lang zo goed niet en veel te duur voor wat ze leveren.

zeker met liano heeft amd mogelijk een behoorlijke come-back gemaakt, misschien niet in het super-ultra-high-power-mega-gamerz segment maar dat segment is alleen maar van marketing-technische waarde want de verkopen daar in gelden at best 0.1% van de totale omzet..

Door Tweakers user Gish, maandag 15 augustus 2011 09:04

Ik ben het zo met deze blog eens :P Sinds mijn Athlon 3000+ heb ik altijd warme gevoelens voor ze gehouden :+

Dat waren de Pentium killers, misschien dat er ooit nog een nieuwe Intel killer in zit... :)

Door Tweakers user i-chat, maandag 15 augustus 2011 09:19

Gish schreef op maandag 15 augustus 2011 @ 09:04:
Ik ben het zo met deze blog eens :P Sinds mijn Athlon 3000+ heb ik altijd warme gevoelens voor ze gehouden :+

Dat waren de Pentium killers, misschien dat er ooit nog een nieuwe Intel killer in zit... :)
amd is zoveel kleiner dat het bijna onrealitisch is om dat te denken/hopen...

maar voorlopig doen ze het op hun eigen tempo best goed... er zijn zat momenten dat ze echtens in de markt (soms low budget, dan weer mainstream of mobile) een tijdje lang van intel winnen (in onze BBG's). dat zegt toch wel IETS over hun kwaliteiten...

Door Tweakers user Forsith, maandag 15 augustus 2011 09:23

Altijd AMD systemen gehad (tenminste, vanaf mijn eerste "eigen" PC), en altijd AMD systemen gebouwd. Ik hoop dat ik dat nog lang kan blijven doen.

Ben jaren ook fervent Intel-hater geweest (beetje hetzelfde als de blogposter), maar Intel heeft de laatste jaren wel z'n productlijn verbeterd (met name de Core2Duo). Dit i.c.m achterblijvende processorarchitectuur van AMD (Phenom I), heeft toch veel mensen over de streep getrokken om weer een Intel te kopen, net toen AMD zo goed op weg was.

Het grote probleem voor AMD is ook heel lang geweest, precies wat de blog beschrijft, dat ze een tijd lang superieure processoren hebben gebouwd, maar geen afzetmarkt hadden, want de grote jongens hadden onderling afspraken gemaakt om dit NIET te verkopen.

Dus na een aantal zware jaren voor AMD, hebben ze i.i.g baadt gehad bij één ding: de volgende keer dat ze met een sterk staaltje silicium naar buiten komen, hebben ze afzetmarkt. Laten we hopen dat het Bulldozer is..

Door Tweakers user Felyrion, maandag 15 augustus 2011 10:10

Leuk artikeltje :) Ik heb altijd hetzelfde gevoel gehad over AMD. Ik draai al een paar jaar mee in de zelfbouw van pc's en sinds de legendarische (in mijn ogen) Thunderbird 1Ghz heb ik bij voorkeur altijd AMD's gebouwd. Een enkele keer heb ik naar Intel moeten grijpen, maar dat doe ik bijna met pijn in het hart :P

Met name voor de tweaker is AMD altijd feest geweest, omdat veel series, zeker tussen de 1 en 2Ghz extreem goed overclockbaar waren. Bijvoorbeeld de XP1800+ serie die met gemak over de 2Ghz te tillen waren.

Ik hoop van harte dat ze weer eens iets spectaculairs naar buiten kunnen brengen voor een scherpe prijs.

Door Tweakers user haarbal, maandag 15 augustus 2011 11:33

Het is jammer dat amd processors niet kunnen tippen aan wat intel nu te bieden heeft. Intel vraagt de hoofdprijs voor hun processors, amd brengt dan hun processors uit tegen een iets gunstigere price/performance. Intel maakt dikke winst en amd overleeft maar het zou toch leuker zijn om echte concurrentie op de consumentenmarkt te hebben.

Door Tweakers user D-TECH, maandag 15 augustus 2011 12:23

_/-\o_

Ik heb nooit een Intel processor gehad. Hulde voor AMD!

Door Tweakers user KaptKoek, maandag 15 augustus 2011 12:45

Ik heb ook nog nooit een Intel processor gehad. Mijn eerste eigen computert had een athlon XP 1100 mHz. Sindsdien heb ik aardig wat semprons, athlons en nu ook phenoms versleten ;-)

Door Tweakers user Gabr1e7, maandag 15 augustus 2011 12:50

Mooie tijd, mooie tijd.
Beetje jammer dat Apple geen amd cpu's gebruikt, zou wel wat in prijs schelen ipv i7qm die ik nu erin hebben zitten.

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 15 augustus 2011 13:01

Mij maakt het ook niet zoveel uit welke processor ik in mijn computer heb zitten. Ik kijk naar de prijs/kwaliteit, maar ook naar de absolute snelheid. En ja, vaak heeft AMD geen antwoord op de hogere modellen van Intel. Alleen ten tijde van de Athlon 64 die tegen de slechte Pentium IV Prescott stond koos ik voor AMD. Verder heb ik eigenlijk altijd Intel.

Maar als nu voor een familielid een PCtje in elkaar met zetten voor een beetje internetten, dan is het vaak weer wel een AMD, zeker nu met de geïntegreerde GPU. Die processors kosten weinig voor leuke performance.

Door Tweakers user keur0000, maandag 15 augustus 2011 13:14

Zeer goed betoog in mijn ogen, en voor de vele tweakers onder ons gemeenschappelijk denkgoed. AMD fan sinds................. de 386/486. Met name de betere prijs/prestatieverhouding.
Het huidige AMD X6 platform levert prima prestaties voor een uitzonderlijk lage prijs, en kan dit aan iedereen aanbevelen. Tevens timmert ATI nu ook goed aan de weg sinds AMD daar ook met zijn stokje in aan het roeren is, hulde.

Door Tweakers user Elijan9, maandag 15 augustus 2011 13:36

Ik heb tot nog toe eigenlijk alleen maar AMD systemen gehad, maar nu mijn laptop het aan het begeven is, denk ik niet dat dat nog langer vol te houden is. Een 15" laptop met een beter scherm dan 1366x768 is gewoon niet te krijgen met AMD processor, ondanks de grafische prestaties... :/

Door Tweakers user John_Glenn, maandag 15 augustus 2011 15:01

Elijan9 schreef op maandag 15 augustus 2011 @ 13:36:
Ik heb tot nog toe eigenlijk alleen maar AMD systemen gehad, maar nu mijn laptop het aan het begeven is, denk ik niet dat dat nog langer vol te houden is. Een 15" laptop met een beter scherm dan 1366x768 is gewoon niet te krijgen met AMD processor, ondanks de grafische prestaties... :/
Dit dus. Het zijn vrijwel altijd de budget-modellen die rond AMD-chips gebouwd zijn. Blijf steeds hopen dat er ooit eens iemand een _echte_ "mobile workstation" bouwt, met Radeon, Phenom, en ECC RAM, en idd een high-res scherm, maar heb ook niet heel goede hoop.

Door Tweakers user Mentalist, dinsdag 16 augustus 2011 21:47

Al vanaf mijn eerste AMD Athlon 64 3500+ "Venice" heb ik een speciaal plaatsje in mijn hart
Wut?

Mijn eerste AMD was volgens mij een 486. En mijn eerste "echte" AMD een K6. Op 200Mhz dacht ik.
In een aantal lekken presteert het AMD topmodel telkens ongeveer gelijk aan Intel's huidige topmodel.
Dat is op zich al goed nieuws. Beter dan, zeg, 3dfx die te laat introduceerden en toen nog niet de performance wisten te halen die nodig was om bij te blijven.

Een paar factoren zijn ook nog niet bekend. Wat zal het energieverbruik worden? En voor de markt waarschijnlijk nog belangrijker: de prijs.

Daarbij is dit voor het eerst sinds de Athlon 64 uit 2003 weer een volledig nieuw design. Bulldozer zal dus vrijwel zeker forse groeimogelijkheden hebben terwijl de rek van de Athlon 64 er nu toch echt wel uit is. Dat geeft hoop. :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 augustus 2011 21:48]


Door Tweakers user Themperror, donderdag 18 augustus 2011 03:01

nvidia video kaart + AMD processor = beste optie ever 'nuff said

Door Tweakers user Korben, donderdag 18 augustus 2011 09:46

Meh. Intel > AMD sinds de Core 2-serie. Op alle vlakken, behalve wellicht prijs, maar goedkoop is duurkoop. De enige reden waarom ik voor AMD zou kiezen is voor in een laptop, de goedkoopst mogelijke CPU. Het is dat er geen notebooks zijn met Intel Atom-processoren, anders had ik die waarschijnlijk gekozen.

Door Tweakers user Mentalist, donderdag 18 augustus 2011 19:45

Meh. Intel > AMD sinds de Core 2-serie.
Zeg niks. Intel was ook vele jaren met de Pentium 1 en 2 duidelijk sneller. En in het begin met de Pentium 3.

En toen kwam de Athlon.

Er is altijd de mogelijkheid dat Bulldozer nu hetzelfde zal doen. Al heeft Intel zijn lesje wel geleerd. Ten tijde van de Pentium 2 waren ze in slaap gevallen omdat ze toch aan de top stonden. De Athlon kwam toen als een donderslag bij heldere hemel voor Intel. Dit keer is Intel echter door blijven ontwikkelen.

Pas na introductie van Bulldozer kunnen we weer wat zeggen. Dan daarna moeten we weer een half jaar afwachten om te zien hoe schaalbaar Bulldozer is en wat Intel ermee gaat doen.
Op alle vlakken, behalve wellicht prijs, maar goedkoop is duurkoop.
Onzinargument hier. De kwaliteit van de CPU's van AMD is uitstekend.

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 augustus 2011 19:46]


Reageren is niet meer mogelijk