Pc-gaming is niet dood

Door Qurius op dinsdag 28 juni 2011 22:15 - Reacties (29)
Categorieën: Games, Technologie en Hardware, Views: 5.108

Voorwoord: reageren is niet toegestaan voor TL;DR'ers.

Iedereen kent de gevleugelde uitspraken van menig game-journalist ondertussen wel: "PC-gaming is dood! Piraterij verneukt het platform!", et cetera. Maar schuilt hier ook waarheid achter ? Een (hopelijk) grondige analyse. (En ja, dit is naar aanleiding van het filmpje op gamekings.tv)

Eerst de problemen.

> Als eerste is er de piraterij. Ja, er zijn problemen met piraterij, dat valt nu eenmaal niet te ontkennen. Uitgevers hebben echter steeds meer geleerd om er mee om te gaan.

Zo krijgt iedere mogelijke verspreider van de software de game pas ná de releasedate, daarmee doel ik vooral op de pers die eerder de game altijd een week van tevoren kreeg, terwijl dat nu wordt omgekeerd tot een week ná de releasedate, al hangt de commercie daar ook mee samen, vooral bij pc-games. Pc-games en -gamers zijn een stuk meer 'hard-core' dan hun console tegenhangers, daar is niet onderuit te komen. Zij kijken dus ook uit naar reviews en sluiten zich vaak aan bij online community's waar al vér voor de release uitgebreid over de game wordt gedebateerd. In dat opzicht is het een tweeledig succes voor de uitgevers, aangezien dát ook de doelgroep is die een game graag bij de release al wilt spelen.

Het is echter een feit dat het vooral de winkels zijn die de games doorspelen aan de 'crackers' en meestal niet de journalisten, die blijven voorlopig echter - uit commerciële redenen - buiten schot. Het lijkt daarom haast zeker een commercieel besluit om de journalisten buiten te sluiten.
Het valt echter te merken dat uitgevers steeds meer aan het verschuiven zijn naar voornamelijk digitale distributie in plaats van de ouderwetsche analoge manier, al hangen daar nog steeds problemen aan vast, men kan immers ook met de Steam download-versies van games vaak al aan de slag om te piraten.

Het gemak van het downloaden is gewoonweg te groot. Iedereen kan tegenwoordig wel een torrent aan de praat krijgen, daardoor is downloaden veel te toegankelijk geworden. Indien de torrents er niet meer zouden zijn, zou het downloaden zich inderdaad verplaatsen naar filesharing en newsgroepen, alhoewel daar toch meer expertise voor nodig is. Het probleem dat daar zit, is dat de doelgroep van pc-games vaak vrij veel expertise hebben. Dat is een beetje eigen aan het pc-platform. Pc-gamers weten vaak meer van dat soort zaken dan console-gamers.

Daarbij zou de te hoge prijs een oorzaak van de opkomende piraterij zijn. Games zouden te duur zijn. Als we terugkijken in de geschiedenis zien we dat games vroeger een prijs van 50 gulden waren, waarna dit omgezet werd in 50 euro. Daarna ging de trend zelfs omhoog, zodat we nu al veel nieuwe releases aan zelfs 60 euro in de rekken zien. Dat wordt echter gecompenseerd door de enorme boom in de e-commerce, die veel nieuwe games al aan 35 euro of lager kunnen aanbieden.

Anderzijds heeft Steam een tijdje geleden een bericht uitgevaardigd waarin tevoorschijn kwam dat games aan 25 euro véél beter zouden verkopen dan games aan 50 euro én dat veel piraten dan bereid zouden zijn de game te kopen.
Mijn would-be economische blik vertelt me echter dat er dan verlies op zou treden. Wat haast altijd wordt vergeten, is dat gedownloade games niet per se gelijk zijn aan verloren verkopen. Het precieze percentage zou eens uitgezocht moeten worden, want er zijn wel degelijk genoeg gamers die downloaden om het kopen et vermijden.

http://origin.arstechnica.com/news.media/video-game-sales-1.png


> Als tweede zijn game-pc's niet toegankelijk genoeg. Dit is in mijn ogen het grootste probleem, dat toch nog nooit door iemand is erkend. Als men meer mensen naar de pc wilt krijgen zal dáár vooral iets aan gedaan moeten worden. Piraterij is in principe al gedeeltelijk verloren verkoop, het is veel duurder voor uitgevers, overheden en ISP's om achter de vernuftige piraten aan te gaan als om het gamen op de pc gewoonweg laagdrempeliger te maken.

Als eerste is er het grootste probleem, de hardware. Haast geen enkele makkelijk-te-krijgen computer volstaat om fatsoenlijk op te kunnen gamen. Negennegentig procent van de pc's uit de foldertjes en de grote merkketens zijn gewoonweg waardeloos. Vaak totaal overpowered voor office-gebruikers en totaal underpowered voor gamers. Haast altijd wordt er een i7-achtige cpu gecombineerd met een gammele HD5570 2GB, of iets dergelijks. Mensen krijgen daardoor een enorme afkeer van game-pc's.
Ze worden opgelicht door de verkoper die beweer dat "dit beest alle games op high kan draaien, dankzij de ie-zeven!", terwijl thuis blijkt dat Tetris amper op 30 fps kan draaien. Dat soort trucjes lap je consumenten misschien één keer, maar zeker geen twee of drie keer, dan koopt men gewoon een console.

Dan zijn er natuurlijk de nobele gestes van fabrikanten als Alienware en 'Ik-ben-stil', die zeker degelijke game-pc's afleveren, echter aan prijzen die de normale consument gewoon niet kan ophoesten. In plaats van dat er fatsoenlijke game-pc's aan 700 of 800 euro beschikbaar zijn, krijg je een instappertje voor de luttele som van 1500 euro, met allerlei nutteloze extra's als neon-behuizingen en waterkoeling die men gewoon niet nodig heeft. Natuurlijk hebben azerty en sallandautomatisering (wat een naam trouwens), wel een klein verdomhoekje met de Tweakers en HWI-pc's, echter die vindt de gemiddelde gebruiker gewoonweg niet.

Als tweede is er de software die vaak ook parten speelt. Niet vaker dan eens zit er wel één of andere vervelende bug in de pc-port van een spel, dit lijkt echter steeds erger te worden. Van Dungeon Siege III dat niet eens fatsoenlijk met muis en toetsenbord gespeeld kan worden, tot FEAR 3 dat een krater van een bug heeft in de vorm van micro-stuttering (heeft niks met CF/SLI te maken in dit geval). Dat helpt de branche natuurlijk niet.
Dan heeft iemand al de moeite gedaan om via vrienden of familie een degelijke game-pc setup te regelen voor een acceptabele prijs, dan heeft iemand al de moeite gedaan om een game te gaan kopen in de winkel en dat zitten er joekels van bugs in het spel die de boel gewoon onspeelbaar maken.

Uiteraard zitten er zo-nu-en-dan ook wel eens een bugje in de drivers van onzer allen geliefde fabrikanten ATI en Nivea, echter zijn beide bedrijven door de jaren heen al flink verbeterd op dat vlak, vooral AMD is echt met rasse schreden vooruit gegaan. Gelukkig wordt er op dit vlak ook een handje geholpen door de verscheidene distributieplatformen, met Steam uiteraard als vaandeldrager.

http://blogs.pcworld.com/gameon/images/pc_gaming_rumors.jpg


Hier tegenover staan de positieve punten.

> Als eerste: De verschillende digitale distributieplatformen helpen de pc écht vooruit. Programmatuur zoals Steam maakt het downloaden, updaten en installeren van games een eenvoudig klusje. Zoals al vaker aangehaald door diverse media heeft Steam op zijn eentje voor een kleine wederopstanding gezorgd in de pc-wereld. Vooral 'casual' gebruikers worden op deze manier een handje geholpen. Het grappige is dat veel gamers eerst moord en brand riepen over Steam, terwijl het uiteindelijk de onverwachte Jezus blijkt te zijn. Ondertussen zijn er al verschillende concurrenten opgestaan (zoals Origin), die graag willen meeprofiteren van het succes.

> Als tweede is het openbreken van het platform eindelijk goed op weg. Met de verzwakte ouderwetse mafiosie van Nivea en m$, die graag elkaars handje vasthouden door het platform te sluiten met behulp van DirectX, Nvidia3D en CUDA (PhysX), is daar dan nu AMD dat na jaren van slabakken eindelijk als een van de eerste fabrikanten duidelijk de belangen van de PC industrie behartigt. Vooral met het voortstuwen van OpenGL en OpenAL als evenknieën voor DirectX is er een toekomst mogelijk met minder compatibility problemen en meer efficiëntie. Dan spreken we nog niet over AMD's HD3D techniek die veel opener is dan Nivea's 3D techniek waar je niet alleen diep voor in de buidel moet tasten, je moet er vooral... diep voor in je buidel tasten!


[=] Om er een globaal einde aan te breien, wil ik graag deze kleine conclusie maken.

> Pc-gaming wordt vooral gedomineerd door een vaak iets oudere groep gamers, die niet alleen véél meer kennis hebben over computers, hardware, software, et cetera, maar vooral ook veel dieper op games in gaan. Games worden uitgespeeld en helemaal uitgegraven om vervolgens ook nog gemod te worden.
Nu, die groep heeft kennis genoeg om games te downloaden of een slim truukje te vinden om goedkoop een game binnen te krijgen. Daardoor lopen uitgevers inderdaad uitkomsten mis. Het kost echter enorme bergen met geld om daar achteraan te lopen

Veel slimmer zou zijn om de veel te hoge drempel die genomen moet worden door beginnende pc-gamers, flink te verlagen. Vooral het feit dat het haast onmogelijk is om voor een eerlijke prijs een degelijke game-pc te vinden, creëert een enorm hoge drempel. Op die manier verliest de industrie veel meer inkomsten dan dat er gegenereerd zou worden indien men de piraterij compleet zou kunnen uitwissen.

Dus, beste games-industrie: indien u pc-gaming verder zou willen trekken naar hogere hoogtes dan het ooit geweest is, dient het downloaden en sharen terug verbannen te worden naar de 'underground-scenes' en dient de instapdrempel voor pc-gaming zo laag mogelijk gemaakt te worden.

Mensen naar de console pushen beschouw ik niet als alternatief, want je weet wel: consoles suck.

Volgende: Achievements, iedereen een winnaar 07-'11 Achievements, iedereen een winnaar
Volgende: Hitman, vaarwel! 06-'11 Hitman, vaarwel!

Reacties


Door Tweakers user Beatboxx, dinsdag 28 juni 2011 22:28

Uiteindelijk zou het toch mogelijk moeten zijn om een hack-vrije game te maken, toch?

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 28 juni 2011 22:35

Beatboxx schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 22:28:
Uiteindelijk zou het toch mogelijk moeten zijn om een hack-vrije game te maken, toch?
Ja en nee. Ja, als je er maar genoeg resources tegenaan smijt vast wel (een heel eind), maar dat is een kosten/baten verhaal. En nee, want er is uiteindelijk altijd wel een manier om de beveiliging te omzeilen/bruteforcen/whatever: ook hier weer een kosten/baten verhaal.

Door Tweakers user Qurius, dinsdag 28 juni 2011 22:36

RobIII schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 22:35:
[...]

Ja en nee. Ja, als je er maar genoeg resources tegenaan smijt vast wel (een heel eind), maar dat is een kosten/baten verhaal. En nee, want er is uiteindelijk altijd wel een manier om de beveiliging te omzeilen/bruteforcen/whatever: ook hier weer een kosten/baten verhaal.
True, mijn betoog is dan ook om meer te investeren in openliggende markten als: betaalbare, gemakkelijk te verkrijgen game-pc's. Daar valt véél méér geld mee te verdienen.

Door Tweakers user PL3XAN, dinsdag 28 juni 2011 22:44

Hmm Nivea ken ik niet als PC component fabrikant.

Door Tweakers user stategamer, dinsdag 28 juni 2011 22:53

Ook wordt PC-gaming minder vanwege de console ports.

Door Tweakers user Sgreehder, dinsdag 28 juni 2011 22:57

Lies. Damn Lies. Statistics.

Daar de meeste PC games subscription-based of F2P zijn, dan wel aangevuld met microtransactions of advertentieopbrengsten, zijn hier forse inkomsten die niet genoemd worden. Mogelijk ook nog wel meer dan console-games opbrengen (denk aan Blizzard, Zynga, etc).

Door Bas, dinsdag 28 juni 2011 23:00

Hmm een hoop blabla wat we al wisten. Ma goed, vind het wel jammer dat er zo vaak op deze (toch realistische) manier over PC - Gaming gesproken word. Toch, ben ik van PC naar console laatst weer teruggekeerd naar de PC om een aantal redenen.

PC ; betere graphics, framerate, resolutie, laadtijden, customization. Dan moet je wel een redelijke pc hebben ja, maar met enkele PC-only titels die ik ook spelen moet onkom je daar niet aan. Dus das geen issue. PC kun je lekker op multitasken en in sommige spellen (al dan zeker niet allen) is het muis en toetsenbord fijner. (3) daarnaast is de PC toch wel zo`n beetje het verzamelalbum van al m`n libraries als documenten, liedjes, filmpjes etc etc. (4)

Af en toe kom je bepaalde dingen tegen als bugs, of anti-piracy dingen die bijvoorbeeld een internetverbinding eisen. (Die er bij mij in het verleden, toen ik overstapte naar console er zéér geregelt uit lag).... Dan kun je je spel niet spelen omdat je geen internet verbinding hebt, terwijl deze voor `t spel zelf niet nodig is. Had ik hem gedownload dan was dat geen issue want dan had ik vast wel een andere game launcher gehad. -_-

Wat steam betreft, leuk en handig maar ik heb nu alweer spijt ervan dat ik m`n games via steam heb aangeschaft. Goedkoop waren ze, en veel meer dan 1x zal ik ze niet spelen. Maar dan krijgen we nu weer verschillende digitale distributieplatformen etc, hatelijk gewoon. Dus ik ben ook gewoon weer terug naar dvd-tjes.

/.end

Door Tweakers user Styxxy, dinsdag 28 juni 2011 23:12

Hmm, ik moet zeggen dat ik het een beetje overdreven vind om over de hardware zo te roepen. Ik ben een erg frequente gamer en ik heb "maar" een laptop met een i5 en HD5650 erin steken. Geen super harde specs, maar toch game ik er goed op los (zelfs competitief). De prijs van mijn laptop was 850 euro, dus om te zeggen dat het veel geld is...

Oké, ik kan niet alles open gooien, AA staat af, maar details staan wel op medium tot high naargelang het game. Geen problemen tot nu toe gehad. Ik geef dan wel toe dat het een kleine resolutie is (1366x768) tegenover wat tegenwoordig de trend is van 1600x1200 en hoger. Ja, die resoluties zijn stukken zwaarder om te draaien...

In mijn opzicht is vooral de hoge prijs de grootste factor in het mindere succes. Je kan het inderdaad erg makkelijk illegaal afhalen. Trouwens, vele topgames kosten "maar" 40 euro in de winkels hoor, kijk maar naar een Call of Duty bij release in MediaMarkt of enige andere grotere winkel. Via internet kan je het net nog goedkoper halen (33 euro was het laagste dat ik gevonden heb). Op zich is dat wel nog een erg redelijke prijs voor zo'n game.

Door Tweakers user Sk0Ne, dinsdag 28 juni 2011 23:25

http://www.youtube.com/watch?v=YbxRp6Dg_VQ
(Unfortunately) Funny cause it's true.

Door Tweakers user Jism, dinsdag 28 juni 2011 23:43

stategamer schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 22:53:
Ook wordt PC-gaming minder vanwege de console ports.
Je bedoeld de maker kiest ervoor 1 game op meerdere platformen uit te brengen ... Zowel console, als PC, Linux, Mac, daar wordt inderdaad 1 standaard op gebouwd met als een ander OS een andere wrapper om de boel te draaien. Wel interessante blog! Het kan op de PC wel zeker rendabeler worden gemaakt, i.e meedoen met online games op Steam kan niet anders dan of een gekraakte versie te draaien en op gekraakte servers te spelen, met alle gevolgen vandien (geen officieele servers, hacks, weinig tot geen updates) of gewoon het spel betaalbaar maken en alle toegankelijkheden voor een lage prijs aanbieden. Left 4 dead 1 was 1 van de games waar ik werkelijk uren ( :X ) speelplezier aan heb beleefd voor 25 euro. Alleen het jammere is is dat een deel van de beloofde extra content, verhuisd is naar Left 4 dead 2, waardoor je toch een beetje in de kou stond bij steam. Voor de rest als een game echt interessant is koop ik die ook wel. Downloaden maakt het makkelijk maar dingen zoals online games kan je vaak schudden. En dat is maar goed ook :)

Door Tweakers user Qurius, woensdag 29 juni 2011 00:03

Dat hele verhaal van die console-ports heb ik in mijn vorige blog al uit-ge-rant, daarom heb ik dat er deze keer maar uit gelaten.

Door Tweakers user D.oomah, woensdag 29 juni 2011 00:13

Wat betreft de steam sales:
Iedereen weet dat die game die nu voor 20 euro op steam staat morgen weer gewoon 60 euro is. Natuurlijk verkoopt die game dan enorm goed. Echter als het altijd zo goedkoop is, dan is het effect van de deadline weg: Mensen zullen het dan vaker uitstellen, en van uitstel komt afstel.
Natuurlijk zullen meer mensen het spel dan uiteindelijk kopen maar de vraag is hoeveel: Ik pak liever 1 miljoen keer 50 euro winst, dan 2.5 miljoen keer 10 euro winst.
Of (als de ontwikkeling 1 miljoen gekost heeft: 59 miljoen euro dan 50 miljoen euro. En dit is uitgaande van een 2.5 keer zo veel verkopen door de lage prijs. Ik denk eerlijk niet dat dit realistisch is. De mensen die het spel ook voor 60 euro willen kopen maak je dan verlies op, de mensen die het voor 20 euro wel zouden kopen is van onbekende grootte en de piraten die vinden 20 euro zelfs te duur. Ik bedoel, hoeveel indi games op steam die nog geen 10 euro kosten zijn er wel niet gekraakt?

Door Tweakers user MicGlou, woensdag 29 juni 2011 07:01

RobIII schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 22:35:Ja en nee. Ja, als je er maar genoeg resources tegenaan smijt vast wel (een heel eind), maar dat is een kosten/baten verhaal. En nee, want er is uiteindelijk altijd wel een manier om de beveiliging te omzeilen/bruteforcen/whatever: ook hier weer een kosten/baten verhaal.
Volgens mij kan je daar rustig 'nee' zeggen... en is het ook werkelijk een kosten vs baten plaatje? Hoe vaak zijn ontwikkelaars wel niet bezig geweest met het ontwerpen van een beveiliging welke soms dezelfde dag en anders binnen een week al gekraakt zijn? Een heel mooi voorbeeld is het het WGA gebeuren waar MS toen mee begon, daar had MS miljoenen in gestopt om dat systeem te laten 'ontwerpen'... dat was letterlijk binnen 12 uur na vrijgave van de update gekraakt door een heel klein groepje 'hackers'. Is het dan werkelijk een kosten vs baten plaatje?

Door Tweakers user himlims_, woensdag 29 juni 2011 09:02

Beatboxx schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 22:28:
Uiteindelijk zou het toch mogelijk moeten zijn om een hack-vrije game te maken, toch?
jah en nee, ik heb drivers voor mijn nvidia dat textures in ALLE games transperant maakt. Toen ik zag dat dit mogelijk is, ben ik gestopt met PC gaming. Dat is namelijk niet te detecteren door punkbuster of welke tool dan ook.

Echter zijn de consoles; 360 en ps3 inmiddels ook gehacked, en niet meer gegarrandeerd cheaters vrij :( nu maar wachten op de wii-u wil je weer cheatvrij kunnen gamen

Door Tweakers user IceStorm, woensdag 29 juni 2011 10:27

Als we terugkijken in de geschiedenis zien we dat games vroeger een prijs van 50 gulden waren
Uh ik mag mezelf ondertussen toch wel een wat oudere gamer noemen maar 50 gulden is echt nooit een standaard prijs geweest voor games in mijn beleving. Dan heb ik het over een jaar of 15 geleden. Games waren toen standaard gewoon 100 gulden, soms 80 als je een goeie deal ergens kon halen.
En vooral, veel games waren gewoon duurder, sim-games waren eerder 120 gulden, flightsims nog veel en veel meer.
Consolegames, zelfde verhaal. (S)NES etc waren standaard 180 gulden per game en volgens mij waren andere platforms niet veel anders.

En nu betaal je zelden meer dan 30 euro voor een nieuwe release (PC). Webshops genoeg. En als we dan even gaan rekenen zijn nieuwe PC-games van 100 gulden (¤ 45.38) toen naar ¤ 30,- nu gegaan. En dan ga ik nog even voorbij aan het feit dat ¤ 45.38 met 15 jaar 2% inflatie gewoon op ¤ 61,- uitkomt. Volgens mij kun je dan niet anders concluderen dat PC-games gewoon de helft goedkoper zijn geworden in de afgelopen 15 jaar.

En ik ben het ook niet eens met je hardware-conclusie. Ook juist tegenwoordig zijn 'normale' pc's prima in staat om veel games te kunnen draaien. Ik zie het ook bij mezelf terug, mijn eerste eigen pc kostte me omgerekend ¤ 1500,- voor een pc die niet eens echt top of the line was. Tegenwoordig kom je met de helft van dat geld gewoon een heel eind. Ja je kunt niet alles op 96x AA draaien maar dat wil niet zeggen dat games onspeelbaar worden.

Verder heb ik nooit begrepen waarom mensen console en pc-gaming vergelijken. Er wordt altijd geroepen dat een pc veel duurder is dan een console (wil ik ook niet aan voorbij gaan) maar er wordt dan wel altijd over het punt heen gestapt dat je bij een console een TV nodig hebt en de games structureel duurder zijn. En dat je met een pc nog 800 andere dingen kunt doen telt vervolgens ook niet. Tsja, op die manier is het helemaal appels en peren vergelijken.

PC-gaming is niet dood en gaat niet dood. Consoles en pc gaan steeds dichter bij elkaar liggen waarbij ik vermoed dat consoles meer naar pc gaan trekken dan andersom.
Maar zolang ik per jaar nog meer goeie pc-games voorbij zie komen dan ik tijd heb om te spelen is PC-gaming NIET dood ;)

Door Tweakers user F1xxer, woensdag 29 juni 2011 11:31

Haha, piraterij op pc groot..?! Nee, krijg maar eens goed rond: de console versies staan vaker al een maand op nieuwsgroepen voor de release! En dan met alles erop en eraan.

Je kan wel het argument geven van: dan kan je niet online... Maar dat kan je met de meeste gecrackte pc games ook niet.

Persoonlijk kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat mensen met een torrent +8GB gaan binnen halen aan games, want dat duurt meestal een jaar of 10. Maar pc gebruikers zijn meer ervaren en weten zich beter weg in de wereld van computers. Meeste console gebruikers flippen al als hun wireless het niet doet.

Nu heeft de console wel veel voordelen: geen hardware gezeik, niet zo veel installatie gedoe, meestal werkt alles out of the box, sneller gecrackt! ;) , en je kan iets meer rusten omdat je meestal op een bank zit, dit werkt namelijk niet zo fijn met een muis/tobo.

Door Tweakers user bonus, woensdag 29 juni 2011 11:46

Als er maar genoeg mensen roepen dat PC-gaming dood is dan gaat het ook gebeuren. Vooral als console fabrikanten dat roepen, laten we wel wezen dat willen ze dan toch ook graag. Dat betekend markt aandeel. Ikzelf, game het liefts op mijn pc.

Heb een oude Xbox staan en doe er niks mee, voordeel van pc is gewoon je kan er op gamen + nog meer. Gameconsole is voor gamen en.... nou dat is het dan ook wel. Hooguit nog een ker een mediacenter maar dat kan ook met de pc. Dus ja hij is goedkoper maar kan ook minder. Plus de games op de console zijn duurder dan op de pc dus als je vaker wat koopt verdient dat zichzelf weer terug.

Door Tweakers user bbc, woensdag 29 juni 2011 11:53

Ik ben niet blij met Steam of console games als multiplayer fan. Je betaalt eigenlijk gewoon een eenmalige huurprijs voor het spel tot de uitgever beslist om de servers offline te halen. Vroeger heb ik ook wel redelijk veel gehackte spelletjes gespeeld als trial, maar ik heb de dingen die ik leuk vond wel altijd gekocht.

Trouwens, door het toetsenbord kan je games maken die nooit op andere platformen verkoopbaar zullen worden. Die markt is dan ook wel zeer beperkt.

Door Tweakers user PoweRoy, woensdag 29 juni 2011 12:01

F1xxer schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 11:31:

Persoonlijk kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat mensen met een torrent +8GB gaan binnen halen aan games, want dat duurt meestal een jaar of 10. Maar pc gebruikers zijn meer ervaren en weten zich beter weg in de wereld van computers. Meeste console gebruikers flippen al als hun wireless het niet doet.
Zo das behoorlijk alles over 1 kam. Torrents gaan hier altijd met max snelheid 20Mbit en dat is snel genoeg voor 8GB of meer torrents. Torrents die langzamer gaan zijn meestal torrents die meer dan 2 jaar oud zijn. (Deze zal je niet eens op newsgroupen vinden).

Door Tweakers user Tanksenior, woensdag 29 juni 2011 12:15

Styxxy schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 23:12:
Hmm, ik moet zeggen dat ik het een beetje overdreven vind om over de hardware zo te roepen. Ik ben een erg frequente gamer en ik heb "maar" een laptop met een i5 en HD5650 erin steken. Geen super harde specs, maar toch game ik er goed op los (zelfs competitief). De prijs van mijn laptop was 850 euro, dus om te zeggen dat het veel geld is...

Oké, ik kan niet alles open gooien, AA staat af, maar details staan wel op medium tot high naargelang het game. Geen problemen tot nu toe gehad. Ik geef dan wel toe dat het een kleine resolutie is (1366x768) tegenover wat tegenwoordig de trend is van 1600x1200 en hoger. Ja, die resoluties zijn stukken zwaarder om te draaien...

In mijn opzicht is vooral de hoge prijs de grootste factor in het mindere succes. Je kan het inderdaad erg makkelijk illegaal afhalen. Trouwens, vele topgames kosten "maar" 40 euro in de winkels hoor, kijk maar naar een Call of Duty bij release in MediaMarkt of enige andere grotere winkel. Via internet kan je het net nog goedkoper halen (33 euro was het laagste dat ik gevonden heb). Op zich is dat wel nog een erg redelijke prijs voor zo'n game.
Ben ik met je eens. Ik zou mezelf toch wel een hardcore gamer durven noemen, en toch gebruik ik 99% van de tijd mijn 700¤ kostende, meer dan een jaar oude laptopje(Dell studio 15). Ik gebruik hem dan wel als desktop vervanger met een HD scherm er aan gehangen, maar ik heb gewoon graag een hoge(re) resolutie(1680x1050 in dit geval in tegenstelling tot 1366x768) en dan zet ik de AA uit en de filtering op trilinear en de texture quailty op medium of low maar ik vind de resolutie 1000X belangrijker dan dat.

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 juni 2011 12:18]


Door Tweakers user 347100, woensdag 29 juni 2011 12:26

D.oomah schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 00:13:Ik bedoel, hoeveel indi games op steam die nog geen 10 euro kosten zijn er wel niet gekraakt?
Het gaat een hacker/cracker er ook niet om dat een game duur is of niet. Het is meer de eer dat je het kan cracken, dat je (misschien) de eerste bent en dat je 'eeuwige roem' krijgt door je naam of je groepsnaam eraan te verbinden. Dus prijs is niet echt een issue.

Door Tweakers user bxi, woensdag 29 juni 2011 14:50

van.testicle schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 12:26:
[...]


Het gaat een hacker/cracker er ook niet om dat een game duur is of niet. Het is meer de eer dat je het kan cracken, dat je (misschien) de eerste bent en dat je 'eeuwige roem' krijgt door je naam of je groepsnaam eraan te verbinden. Dus prijs is niet echt een issue.
Ze zeggen vaak ook inderdaad vaak iets in de geest van als je het leuk vind koop het dan om de ontwikkelaar te supporten.

Door Tweakers user EliteGhost, woensdag 29 juni 2011 16:45

Een illegale kopie kost een bedrijf niks. In feite kost het ontwikkelen van het spel geld en het DVD-tje (Hopelijk zijn we nu wel eens van de CD af).

Natuurlijk wil het bedrijf de ontwikkelingskosten uit het spel halen maar die ene kopie die jij illegaal download...? Kost in feite niks. het bedrijf maakt er alleen geen winst op.

Ik blijf mijn spellen gewoon kopen (Ja ik geef toe dat ik ook wel eens een illegaal spelletje had, maar dat was omdat deze legaal niet meer in de winkel te krijgen was :'( ).

PC gamen dood? Op de PC kan men dingen doen waarvan de huidige consoles zouden smelten en zo duur is het na vergelijking ook niet meer. Voor de Xbox moet men bijvoorbeeld jaarlijks 60 eurie betalen (bovenop de gewone i-net kosten van de provider).

ArmA 3
PC only
_/-\o_

Door Tweakers user EliteGhost, woensdag 29 juni 2011 16:50

F1xxer schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 11:31:
Persoonlijk kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat mensen met een torrent +8GB gaan binnen halen aan games, want dat duurt meestal een jaar of 10.
Ik download zelf met max 1.6 MB per seconden. PC kan 's nachts ook niet aan blijven want da maakt ietwat veel lawaai.
Spel van 8gb, kan in 1 t/m 3 dagen binnen zijn afhankelijk van hoe lang ik 'm aan laat staan. Dat ding heeft een voeding van 1000W en me pa is bang voor een te hoge stroomrekening.

Door Tweakers user aaahaaap, woensdag 29 juni 2011 21:19

stategamer schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 22:53:
Ook wordt PC-gaming minder vanwege de console ports.
Dit is imho toch wel een erg belangrijke reden.
Als je toch alleen maar (gare) console-ports krijgt op je PC, waarom dan uberhaupt nog op de PC spelen...

Door Tweakers user sfranken, woensdag 29 juni 2011 23:02

EliteGhost schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 16:45:
Natuurlijk wil het bedrijf de ontwikkelingskosten uit het spel halen maar die ene kopie die jij illegaal download...? Kost in feite niks. het bedrijf maakt er alleen geen winst op.
Een iemand die dat doet niet nee, maar als we het met 16 miljoen mensen doen?

Door Tweakers user Volk, donderdag 30 juni 2011 00:27

De TS heeft wel een punt vind ik.
Toen ik nog pc's verkocht bij een lokale computerboer was het gewoon moeilijk om een goeie setup samen te stellen voor een redelijke prijs, waarop ook nog eens gegamed kon worden, om de volgende redenen:
  • Doordat ik als werknemer in een klein bedrijf tevens verantwoordelijk was voor de td, is het niet te doen om de (zicht razendsnel ontwikkelende) markt in videokaarten en processoren (in mindere mate tov videokaarten) bij te houden.
  • De marges in computerland zijn laag. Gevolg is dat de focus zal worden gelegd op zaken die geld opleveren. Het bijhouden van reviews van videokaarten en processoren levert geen geld op en zal dus geen/lage prioriteit krijgen.
  • Gevolg van bovenstaande is dat je als verkopen een monster van een machine samenstelt, omdat je als lokale computerwinkel geen slechte naam wilt en dus niet iemand met een kluitje het riet in stuurt.
    Grote kans dat de offerte, vanwege de hoge prijs, niet doorgaat.
Het volgende is niet gestoeld op feiten, maar wel een logische aanname.

Een pc is niet een gestandaardiseerd platform als een console.
Verschillende hardware fabrikanten, chipsets, besturingssystemen etc, zorgen ervoor dat fabrikanten meer compatibiliteit in moeten bouwen in de games, waardoor er meer rekenkracht op een pc nodig is dan op een console.
De consument voelt dit vervolgens vooral in zijn portemonnee, omdat hij meer dient te betalen voor meer "vermogen" :)

Als je dan bovenstaande logisch beredeneerd, kom je ik tot de volgende conclusie:

Gamingcomputers zijn te duur!
Een spel op de pc heeft, ondanks dat het spel er beter uit ziet dan op een console, meer vermogen nodig dan een console oa. veroorzaakt door slecht programmeerwerk (lees een port), maar ook door de grote verschillen in computerconfiguraties.
Gevolg is dat een mainstream consument die nog gewoon zijn computer om de hoek wil kopen ipv. op internet een offerte aanvraagt die qua prijs nogal hoog uitvalt. (Misschien veroorzaakt door wat ik schreef in alinea 1)
Vervolgens heeft de klant drie keuzes
1) Computer bij de lokale computerboer kopen
2) Computer bij de Mediamarkt/Saturn/BCC etc. kopen
3) Console kopen, maar dat weet de consument nog niet, maar daarover later meer.

Omdat de consument een computer voor een redelijke prijs wil, koopt hij/zij voor 400 euro een topmachientje waar je, volgens de gladde verkoper, alles, maar dan ook echt alles mee kunt.
Helaas is hij na het installeren van de 1e game al een illusie armer.
Omdat de consument van een neefje/nichtje/buurman heeft gehoord dat hij een Pleeisteetion 3 (of zoiets) heeft, waarop hij alle spelletjes kan spelen besluit de consument zelf ook maar naar de dichtstbijzijnde Bart Smit te lopen.
Daar ziet hij, na enig zoeken, inderdaad een Playstation 3 staan. Kosten? slechts 300 euro + een extragratis spel.
Deze neemt hij mee en zo heeft de consument voor 700 euro 2 apparaten gekocht waardoor hij zowel kan gamen als kan internetten.

Gevolg is dat de ontwikkelaars van games de focus steeds meer verleggen naar consolegaming,waardoor pc gaming steeds verder in een neerwaartse spiraal komt.

Door Tweakers user Zerotorescue, donderdag 30 juni 2011 10:42

http://origin.arstechnica...ia/video-game-sales-1.png

Jammer dat hier subscriptions en microtransactions niet in worden meegenomen. Als je deze grafiek vergelijkt met de console dan kan je uiteraard concluderen dat de winst van spel verkopen omlaag zijn gegaan, maar als je de totale inkomsten vergelijkt zal je waarschijnlijk een aardig stuk dichterbij komen (als niet er overheen).

http://users.telenet.be/mmodata/Charts/WoW.png (bron: http://mmodata.net/)

Als ik alleen al de gemiddelde 9 miljoen actieve subscripties van WoW in 2007 bij elkaar optel dan kom je met ¤12 / maand op 1296 miljoen euro, oftewel 1.3 miljard euro wat zo'n "1.8 billion dollars" waard was in Juni 2007 (Engelse "billion" is Nederlandse miljard). Dat is slechts een klein deel van alle andere winsten die op de PC wel worden gemaakt maar op de console niet.

[Reactie gewijzigd op donderdag 30 juni 2011 11:14]


Door Tweakers user Trokken, donderdag 30 juni 2011 11:43

Je hebt wel gelijk. Er zijn veel te veel arme sloebers die te zielig zijn om ¤30 te betalen voor een spel.

Over dat drempelwaarde heb je ook al gelijk. Voor een newbie valt er gewoon geen fatsoenlijke PC te vinden. Toen ik een console zocht toen zocht ik ook naar een betaalbare PC. Het probleem was alleen dat je met het zoekwoordje "game pc" alleen maar peperdure Alienwares krijgt van ¤2000.

Dan maar een console van ¤300. :P

Gelukkig ben ik op een gegeven moment om op het idee gekomen om als tags in Google "hoe bouw PC" te typen. Dan kom je van zelf op tutorials hoe je de juiste onderdelen kiest en hoe je zelf een game PC assambleerd. De gemiddelde gamer heeft denk ik geen zin om helemaal uit te vogelen hoe je goede onderdelen kiest.

Reageren is niet meer mogelijk