Hitman, vaarwel!

Door Qurius op woensdag 15 juni 2011 14:32 - Reacties (20)
Categorie: Games, Views: 5.104

Aangezien het grootste tietenfestijn games-event in onzer melkwegstelsel zich recentelijk afgespeeld heeft, kan de pers op rust komen en eens rustig wat preview-artikelen schrijven. Zo krijgen wij, als lezers, eindelijk de mogelijkheid om eens rustig en objectief de aanstormende games te bekijken. Zo ook yours truly.

Op een rustige zondagmiddag, jeweetwel die dag dat iedereen zijn gras gaat maaien, zijn nieuwe hi-fi installatie test en 's avonds barbeknoeit, scrollde ik over de diverse frontpages van de gamesbizz. Zag ik daar toch niet zeker een preview van de nieuwste telg uit n van mijn meest geliefde games-series ? Hitman Absolution. Mijn hart maakte een sprongetje, mijn geslachtsdeel werd wakker en ik had plots Axe nodig vanwege voortijdige zweetlozing. Terwijl een stemmetje uit mijn cerebrale cortex "HITMAN!!11!!1!!! OMG OMG!!1!!!!111!", riep, bewoog mijn cursor heel rustig naar de link in de splashbox.

Ik bekeek de trailer en kon enkel denken: "Fantastisch, super, geweldig!", maar eenmaal ik de tekst begon te lezen veranderde mijn door-dopamine-gevoede-euforie al snel in woede, haat en vernietigingsdrang! Hoe durven ze! Hitman veranderen in een soort dumbed down Splinter Cell! Wat een lef, wat een pretenties!

Voor de onwetenden onder jullie: de aankomende Hitman: Absolution wordt een game gebaseerd op aaneensluitende levels. Kortom: de hele open-world gameplay die zo eigen is aan Hitman wordt totaal overboord gegooid om die verachtelijke console-bezitters een pleziertje te doen. Belachelijk.

De snoodaards bij IO-Interactive geven als reden dat Hitman te moeilijk zou zijn. Te moeilijk? Hitman? Ik denk dat het luchtcirculatie systeem in de kantoren van de deense ontwikkelaar eens nagekeken moet worden, aangezien enkel iemand met een flink zuurstof tekort, die op punt staat buiten westen te vallen, in staat is om zo'n debiele reden te geven.
Iemand die Hitman op 'easy' niet uitgespeeld krijgt, moet per direct een klas terug of ontslagen worden. Op de makkelijkste instelling krijg je alles z voorgelegd, je moet enkel nog zelf de trekker over halen.

Hitman is juist Hitman vanwege de open wereld. Het maakt de game zo fantastisch, omdat je telkens een andere manier of een andere route kan gebruiken. Hoe vaak ik de missie in het opera-huis uit Blood Money wel niet opnieuw heb gespeeld. Nu eens kreeg ik hulp van de luster om mijn doelwit naar de eeuwige jachtvelden te sturen, dan weer kroop ik zelf -haast letterlijk- in de huid van een acteur, om met het aanzwellen van de muziek en plein publique mijn doelwit een luchtgat extra te geven. Wat een fantastische game.

http://img638.imageshack.us/img638/8985/leveldesign2010vs1993.jpg


Helaas is dat allemaal teveel gevraagd voor de massa's tien- en twaalfjarigen die zomaar even een playstation krijgen voor een goed rapport, of omdat ze hun veters kunnen strikken, jeweetwel, van die ongein.

Ik vind het zo jammer dat tegenwoordig alle games gecallofdutyficeerd moeten worden. Het gaat ten koste van de creativiteit en diversiviteit in de games-wereld. Battlefield was van oorsprong een echte game voor gigantische veldslagen met super-grote maps. In Bad Company 2 zijn die maps een flink stuk verkleint, omdat de arme consoletjes zulke grote maps met zo'n grote hoeveelheid aan spelers niet aankunnen. Medal of Honor is ook al die richting uit geschopt, gelukkig met weinig succes. Zo zijn er nog een hoop games.

Het moet tegenwoordig alleen maar sneller, goedkoper, eenvoudiger en makkelijker. Waar ik vroeger op de 'easy'-stand nog wel eens een paar busjes Axe nodig had, speel ik de meeste games tegenwoordig op 'hard' tussen neus en lippen door.

Gelukkig priemt er altijd wat zon door de wolken. Zo heb ik een tijdje terug de game 'Death to Spies' uitgespeeld. Hitman in de tweede wereldoorlog, as it should be. Aartsmoeilijk, maar o-zo-belonend met een torenhoge voldoening. Recenter zijn er games als The Witcher 2, die -zij het met enkele console-invloeden- ook nog die ouderwetse voldoening geven.

Dat games geconsolificeerd worden vind ik verschrikkelijk, maar daar kan ik nog mee leven. Het feit dat steeds meer games gericht zijn op n playtrough van vier uurtjes, met amper uitdaging, dat vind ik echt een zorgelijke ontwikkeling. Het haalt de essentie van een game onderuit. Je krijgt immers juist die voldoening, omdat je een flinke uitdaging bent aangegaan en hebt behaald. Je lichaam bedankt je dan met dopamine. Dat is immers de 'biologische' essentie van het gamen.

Ik hoop dat het tij weldra keert, maar met nieuwe consoles als de 'Wiiiii UUUU' vrees ik er een beetje voor.

Volgende: Pc-gaming is niet dood 06-'11 Pc-gaming is niet dood
Volgende: Formula ergernis 06-'11 Formula ergernis

Reacties


Door Tweakers user Jer0entjeh88, woensdag 15 juni 2011 14:38

Agreed, speel Hitman Blood Money nog regelmatig! Ijzersterke gameplay.

Door Tweakers user Freekers, woensdag 15 juni 2011 14:40

Geweldig geschreven stuk. Couldn't agree more. _/-\o_

Door Tweakers user nickertNL, woensdag 15 juni 2011 14:41

HALLELUJA! u get the point.
franchises worden verneukt en zoveel mogelijk ingekort zodat ze er DLC bij kunne pompe en idd van de spellen die bekend stonden als redelijk pittig worden zo makkelijk gemaakt.

waar is de goede oude tijd :(

Door Tweakers user ikehu, woensdag 15 juni 2011 15:04

Goed geschreven stuk me complimenten!!!
Je heb helemaal gelijk!

Door Tweakers user RoadRunner84, woensdag 15 juni 2011 15:35

Zelf ben ik nooit een FPS-er geweest (meer het type voor adventure/strategy/sim), maar ik ben het met je eens dat de huidige ontwikkelingen op hardware gebied juist ontwikkelaars zouden moeten uitdagen om complexere spelwerelden te maken.
De moeilijkheid zit tegenwoordig nog nauwelijks in het echte programmeerwerk, men koopt bij wijze van spreke een complete FPS engine in, het enige wat nog gedaan moet worden is het ontwikkelen van een wereld, verhaallijn, karakters en mogelijkheden. En juist in die laatste reeks lijkt het bergafwaarts te gaan. Dat TV en computer steeds meer naar elkaar toe groeien moet voor studio's geen excuus zijn om spellen dan ook maar interactieve films te maken.
De huidige systemen (zij het een 2GHz quadcore, een 1GHz cell of een 3GHz P4) zijn allemaal (na de release van de WiiU) bij lange na niet te zwak om een spelwereld met tientallen, dan niet honderden mogelijke verhaallijnen te kunnen draaien. Uiteindelijk is het onze portemonee die bepaalt welke koers er gevaren wordt, dus na een spel "geprobeerd" te hebben zou men het alleen moeten kopen als het de moeite waard is.
Met sim games bedoel ik simcity / TTD / Anno series etc, niet the Sims met lelijke groene diamantjes

Door Tweakers user Macchillie, woensdag 15 juni 2011 16:33

gecallofdutyficeerd
Ik nomineer hem voor Woord van het Jaar!!!!!
Hulde!

Door Tweakers user Anno, woensdag 15 juni 2011 16:36

Goed punt. Het is jammer dat dit een trend lijkt te worden. Dungeon Siege III en Dragon Age II zijn hier o.a. een goed voorbeeld van. Twee grote teleurstelling voor mij dit jaar.

Door Tweakers user MicGlou, woensdag 15 juni 2011 19:37

Het hele f-in probleem met bijna alle games tegenwoordig... op die paar trouwe pc ontwikkelaars na is zo goed als iedere game dumbed-down. Ik wordt al gek van al die games die je gewoon met llchtjes de weg vertellen in een level... zelfs op de moeilijkere niveaus! Zodra je gaat denken is het niet goed volgens mij, juist hersenloos uren achter elkaar kunnen spelen is wat ze van je willen... want wie weet activeer je straks nog een hersendeel tijdens het gamen en wordt je er moe van... of krijg je misschien wel zin om iets anders te gaan doen. Dat wil de game-ontwikkelaar toch niet? Waar zijn de aloude quest-games zoals die van Sierra e.d., of klassiekers zoals Monkey Island? Die nieuwe delen waren ook maar een schaduw van de oude games (de remakes zijn wel geniaal overigens) Waarbij je gewoon nog echt moest zoeken en rondsnuffelen, de gekste dingen moest proberen om verder te komen... Heb laatst nog een hele Sierra box gekocht met bijna alle bekende titels en delen erin.. Space Quest en Police Quest waren toch echt goede games en speelde je niet even in een paar uurtjes uit door simpelweg de hints te volgend e.d.

Door Tweakers user AyeAyeCaptain!, woensdag 15 juni 2011 20:10

http://www.youtube.com/watch?v=PPrz8bkxehU _/-\o_ _/-\o_
Spannendere muziek voor spannende situaties vind je geloof ik niet in andere games.

Wat een topgame!
Met een top soundtrack.

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 juni 2011 20:14]


Door Tweakers user mark184, donderdag 16 juni 2011 00:28

Hitman Absolution. Mijn hart maakte een sprongetje, mijn geslachtsdeel werd wakker en ik had plots Axe nodig vanwege voortijdige zweetlozing.

in 1 woord GEWELDIG!!

Door Quakelicious, donderdag 16 juni 2011 07:27

Ik ben precies de enige die merkt dat OP de schuld steekt op consoles terwijl dit de schuld is van ontwikkelaars die meer $$$ willen. Ik vind het dan ook kortzichtig want de PC ontwikkelaars zijn ook in achting gedaald de laatste tijd.

Zelfs Valve gebruikt nu een systeem waarbij je hoedjes kan kopen in Team Fortress 2, en andere pc-exclusives zijn zelfs multiplatform gegaan.

Het is niet alsof de consoles zeggen "Je MOET komen naar ons", de ontwikkelaars rieken het geld en kiezen zelf deze keuzes.

Door Zoronix, donderdag 16 juni 2011 07:31

Quakelicious schreef op donderdag 16 juni 2011 @ 07:27:
Ik ben precies de enige die merkt dat OP de schuld steekt op consoles terwijl dit de schuld is van ontwikkelaars die meer $$$ willen. Ik vind het dan ook kortzichtig want de PC ontwikkelaars zijn ook in achting gedaald de laatste tijd.

Zelfs Valve gebruikt nu een systeem waarbij je hoedjes kan kopen in Team Fortress 2, en andere pc-exclusives zijn zelfs multiplatform gegaan.

Het is niet alsof de consoles zeggen "Je MOET komen naar ons", de ontwikkelaars rieken het geld en kiezen zelf deze keuzes.


"Zo krijgen wij, als lezers, eindelijk de mogelijkheid om eens rustig en objectief de aanstormende games te bekijken."

Dit was blijkbaar ook sarcastisch bedoeld want de subjectiviteit druipt er vanaf.

Ik ga nu niet zeggen dat consoles geen schuld treft, maar het overgrote probleem ligt bij de ontwikkelaars zelf.

Door Tweakers user RoadRunner84, donderdag 16 juni 2011 08:25

@MicGlou: ik ben afgelopen week Monkey Island Special Edition (monkey island 1 met monkey island 4 render engine/graphics) aan het spelen, geweldig gewoon. De Sierra quest series vond ik nooit wat, per ongeluk verkeerd klikken in je ligt in een revier en krijgt een RIP in beeld. De MI serie gaf je een simpele zekerheid dat je niet dood kon of vast kon lopen, en toch spannend was!

@kwakelisious: Wat ik ook al aangeef: de enige reden dat het aanbod van "goeie" spellen afneemt is dat er minder vraag naar is. Natuurlijk ruiken ontwikkelaars geld, maar van wie is dat geld? Inderdaad, van jou en mij. Met onze portemonee hebben we dus invloed op welke weg de developers inslaan, maak gebruik van die invloed!

Door Tweakers user RivalMarco, donderdag 16 juni 2011 09:51

Zoveel waarheid!

Vrees dat het met Hitman inderdaad dezelfde richting uitgaat als met Splinter Cell; SC3 was leuk maar de delen daarna waren relatief gezien van mindere kwaliteit.

Door Tweakers user Qurius, donderdag 16 juni 2011 10:50

Ik zet de schuld vooral bij de ontwikkelaars, maar gedeeltelijk ook bij de consoles. Consoles hebben 'het gamen' toegankelijk gemaakt voor een gigantische doelgroep.
Om zoveel mogelijk mensen in die doelgroep aan te spreken, worden games geschikt gemaakt voor alle niveau's - in theorie. In de praktijk betekent het dat games 'dumbed down' worden.
Als tweede wordt de toegangsdrempel zo laag mogelijk gemaakt, zodat mensen zeker niet afhaken, je zou zomaar eens teveel vragen van een breintje!
Als derde worden de games aangepast aan de consoles, dat is op zich niet kwaad, maar in de praktijk komt het er weer op neer dat de games niet meer aangepast worden bij het porten naar de PC, waardoor ze dr veel te makkelijk zijn. Ik spreek dan onder andere over de aanpassingen die nodig zijn, omdat een controller nooit zo snel zal zijn als een muis.
Als vierde is het een probleem dat de consoles technisch n functioneel gezien dit soort games tegenhouden. Ik zal je de rant over console-hardware besparen. Consoles lenen zich niet echt voor langdradige, diepgaande, technische en vaak moeilijke games. Consoles nodigen meer uit om 'snel een potje te spelen' in plaats van cht een uitdaging te geven. Het feit dat er geen enkele sim-game op de consoles bestaat, zegt in mijn ogen al meer dan genoeg.
Begrijp me goed, ik heb niks tegen de consoles op zich, maar ik vind het vervelend dat ze indirect voor de downfall van het pc-platform zorgen. 'De PC is voor heel moeilijke sim-games', hoor ik mensen wel eens zeggen. Dat is nooit zo geweest, ten tijde van Counter Strike, UT en Quake (aka: de gloriedagen) was het blijkbaar wl mogelijk om 'normaal' te gamen op een PC.

Het is uiteraard grotendeels de schuld van de ontwikkelaars, die liever achter het snelle geld aan gaan dan dat er een diepgaande game gebouwd wordt. De ontwikkelaars hebben een doel, grof geld verdienen, en de consoles bieden hen het middel.

Natuurlijk wilt iedereen zo-nu-en-dan wel eens gewoon raggen, zonder na te denken, maar games die echt diepgang bieden zijn gewoon enorm terug aan het vallen. Alle games beginnen elkaar te kopiren uit schrik voor financile tegenvallers, men wilt een gegarandeerd succes.

[Reactie gewijzigd op donderdag 16 juni 2011 11:04]


Door Tweakers user BdK9001, donderdag 16 juni 2011 12:59

Wat mij vooral erg tegenvalt aan moderne games is dat de moeilijkheidsgraad niet de AI beinvloedt, maar slechts hoeveel schade jij aan je tegenstanders doet en vice versa.

Een linear level is niet altijd problematisch, soms is het juist heel frustrerend om voor de 16e keer een enorm level rond te rennen omdat je in kamer 12 toevallig iets over het hoofd hebt gezien :P

Op het moment speel ik veel Age of Empires II The Conquerors met huisgenoten, of Quake als ik in mn eentje ben (ja deeltje 1). Een spel wat ik heel erg graag nog eens zou willen spelen is No One Lives Forever, maar ik heb het nog niet aan de praat gekregen onder Windows 7 of Wine...

Door Tweakers user kauko12, donderdag 16 juni 2011 14:06

Je slaat de spijker op z'n kop!
Ik kan hitman blood money dromen! Als je me midden in de nacht wakker maakt om het spel in een ruk uit te spelen dan lukt me dat makkelijk.
Echt verschrikkelijk wat ze met de serie doen. Het wordt waarschijnlijk weer een 12 in 1 dozijn game.
Ik had me zo verheugd op een nieuwe hitman. Het spel had van mij niet eens betere graphics hoeven hebben, nieuwe levels was genoeg.

Door Tweakers user Ge0force, woensdag 22 juni 2011 14:09

Jammer maar het was een beetje te verwachten. Het koopgedrag van het mainstream consolepubliek is vooral gebaseerd op bekende titels, en nu de meeste console-ip's tot op het bot zijn uitgemolken wordt er in de poel van pc-klassiekers gezocht. Ik vind het triestig hoeveel toppers van vroeger er op die manier al verkracht werden: Alone in the Dark, Larry, F.E.A.R... het lijstje wordt steeds langer. In het beste geval krijg je een "speelbare" game zoals Duke Nukem Forever en de nieuwe Alice, die echter elke vorm van innovatie en originaliteit uit het oorspronkelijke spel missen.

Door Tweakers user BaRF, maandag 27 juni 2011 12:28

Maar we moeten toch afwachten hoe het ECHT gaat worden natuurlijk :) Kijk, iedereen is het er overeens dat Consoles en hun gebruikers kut zijn, en dan alles in de ganze wereld verpest wordt voor ons ECHTE gamers met brute pc's, maar voor het zelfde geld valt alles mee ;)

Ben zelf ook weer bloodmoney aan het spelen en kan niet wachten op absolution...

Door Tweakers user ReMMerSB, woensdag 29 juni 2011 10:28

Ik ben het met je eens dat PC games verkracht worden tbv consoles. Waar ik me wel ongelooflijk aan stoor is dat je console gamers meteen wegzet als een stel tienjarigen.
Erg zonde al die arrogantie.

Reageren is niet meer mogelijk